Home Alone blir Lego

Det senaste (och största) i den långa raden av popkulturella fenomen som får nytt liv via Lego Ideas är Home Alone, som kommer att släppas den 1 november lagom inför julsäsongen. Det här gigantiska huset har 3955 delar och jag fruktade för det värsta när det gäller priset. Men det är faktiskt oväntat humant – i sammanhanget – på 2799 kronor. Normalt brukar man ju få betala minst en krona per bit, särskilt numera när växelkursen på svenskt Lego oftast är extra usel. Man kan till exempel jämföra med Daily Bugle från Spider-Man, ett annat licensierat set som har 3772 bitar men kostar 3399 kronor.

Och det är just de två seten som jag funderar på nu. Båda är stora, pampiga byggnader som skulle passa bra in i den storstad jag tänker bygga i min nya lägenhets dedikerade Lego-rum. De är dessutom stängda hela vägen runt men går att öppna upp, istället för att vara ihåliga baktill som ordinarie Lego-byggnader. Home Alone-huset tar upp mer utrymme och behöver lite ytterligare omgivning för att smälta in i en storstad, medan Bugle-skrapan är modulanpassad redan från start. Det här har också bara fem figurer, medan Daily Bugle har tjugofem, vilket dock troligen avspeglas i priset.

Fast egentligen är det ju inte många karaktärer som är så extremt viktiga i Home Alone. Kevin själv samt skurkarna Harry och Marv är ju de enda som egentligen spelar roll. Nu får vi även den skumme grannen och Kevins mamma, men att till exempel vänta sig hela familjen hade förstås varit orimligt. Istället är det huset som är den stora stjärnan, och det är imponerande att man har komprimerat in alla relevanta rum i en hyfsat trovärdig layout, komplett med alla fällorna.

Så det är ett mycket coolt set. Problemet är bara att Lego släpper extremt många mycket coola set numera, och jag tappat räkningen på hur många i tretusenkronorsklassen som har kommit i år. Resultatet blir lite att jag får beslutsångest och inte köper något. Home Alone är ju inte heller en lika stor nostalgisk favorit som typ Ghostbusters eller Back to the Future, även om det tillhör barndomsfavoriterna. Det här är definitivt coolare än till exempel Stranger Things-huset, men frågan är hur mycket jag vill ha det. 2799 kronor mycket?