Hur gärna vill jag egentligen ha The Last Night?

Ett spel som har funnits på indieradarn ett tag är pixel-cyberpunk-äventyret The Last Night. Inte mycket har varit känt om det, förutom en fenomenal grafikstil som påminner om det gamla Flashback fast superupphottat. Nu visade Microsoft upp det, och det ser oemotståndligt ut. Jag vet fortfarande väldigt lite, men det här är definitivt i min stil.

Men så börjar jag nysta lite i spelets bakgrund. Skaparen Tim Soret är en uttalad Gamergater som avskyr feminism, och tidigare berättade han att spelet porträtterar en dystopisk framtid som har blivit ett resultat av ”feminism” och ”progressivism”. Annars brukar ju cyberpunk vara satir över en hyperkommersiell framtid, men när dagens män som hatar kvinnor ser med skräck på utvecklingen mot jämlikhet så blir det här resultatet.

Efter att detta uppdagades gick utgivaren Raw Fury ut och förklarade att Tim Soret minsann är en sjysst kille numera och att inget sånt här förekommer i spelet. Tim själv uttryckte något liknande. Och visst, folk kommer på bättre tankar och slutar upp med dumheter, men det var 2014. Inte direkt uråldrig historia. Jag har också väldigt svårt att se hur en så grundläggande världsbild kan plockas bort från ett spel som bygger just på det temat.

Så jag är ytterst skeptisk. Jag minns när Shadow Complex släpptes. Det var ett tämligen opolitiskt spel och jag älskade det, men det kändes rätt surt när jag fick veta vad Orson Scott Card har för åsikter. Jag vill inte gärna ge mina pengar till den sortens människor. Så det återstår att se hur det blir med The Last Night. Jag har bojkottat spel för betydligt mindre viktiga anledningar.

the_last_night

Det här inlägget postades i Debatt, PC, Playstation 4, Spel, Xbox One och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Ett svar till Hur gärna vill jag egentligen ha The Last Night?

 1. Erik Malm skriver:

  Håller med om att GamerGate är ett otyg, men så även argumentet att någon av de många grupperingar som identifierar sig som ”feminister” skulle ha monopol på begreppet ”jämställdhet”/”jämlikhet”.

  Arg reddit/red pill/MGOTW: Alla som kallar sig feminister dyrkar Valerie Solanas eller åtminstone Anita Sarkeesian!

  Arg SJW/tumblr/radfem: Alla som INTE kallar sig feminister dyrkar Josef Fritzl eller åtminstone Donald Trump!

  Meh. Vad jag kan se kan du nog skaffa just det här spelet.

  För övrigt: kanske ett slarvfel eller en dialektnyans, men det heter ”…bojkottat spel AV betydligt mindre viktiga anledningar”, inte ”för” (som på engelska ”for less important reasons”).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.