Inte helt hundra på Metroid

Det kunde ha startat bättre. Min förbokning från juni visade sig vara inte tillräcklig för att få samlarutgåvan, så efter att ha väntat förgäves i en vecka kontaktade jag kundtjänst och fick köpa den vanliga versionen för en hundring billigare. Så billigt blev det, men inte den ljuvliga kärlekshistoria jag hade hoppats på.

Nu har jag i alla fall äntligen kunnat börja spela och … jag vet inte. Det är ju visserligen Metroid ganska rakt av, men samtidigt med en stor mängd irriterande brister som får mig att inte vilja spela särskilt länge.

* Kontringsmekanik är bajs, överallt. Sorry. Egentligen är det bajs till och med i Virtua Fighter, men jag uthärdar det bara för Aoi. Anledningen till att det är bajs är enkel: det blir en fråga om att reagera istället för att agera, och i väntan på att reagera kan du göra … ingenting. I Samus Returns springer jag inte fram och skjuter fiender hejvilt, utan jag springer fram, ställer mig, väntar tre sekunder på att en fiende ska behaga sikta in sig, SEN trycker jag en knapp och sen skjuter jag hejvilt, bara jag inte råkar röra på mig för då tappar jag siktet och måste manuellt sikta igen. Hoppas bara ingen annan fiende är på ingång. Det är samma anledning till att striderna i Assassin’s Creed är bajs, att striderna i Arkham-spelen är bajs, att stora delar av Dead or Alive är bajs. Det är helt enkelt dumheter. Sluta med det.

* Den som bestämde att Metroid enbart skulle styras med 3DS:ens urusla styrspak borde lynchas med laddningskablar. Samus fladdrar iväg åt höger eller vänster när jag försöker ducka och skjuta, och det blir påfrestande att hålla åt ett håll någon längre stund. Istället används styrkrysset exklusivt till att välja specialförmåga, en gång i halvtimmen.

* Kan vi konstatera att 3DS är en usel maskin med usel prestanda och usel ergonomi? Jag får kramp i högerhanden efter ett tags spelande. Och spelet ser ut som ett Nintendo 64-spel.

* Kameran är väldigt fladdrig. Den är också väldigt inzoomad, så det är svårt att få en överblick över varje rum utan att stanna och panorera med siktet.

* Spindelbollen var ingen bra idé ens i originalet. Nu blir direkt alla specialtrick som bombhopp och vägghopp nästan lönlösa, men istället måste man rulla runt i taket i varenda rum för att utforska, och så används godtyckliga hinder för att stoppa spindelbollen från att göra precis alla pussel meningslösa.

* Fienderna tål stora mängder stryk. Det är delvis kopplat till att det är tänkt att man ska kontra varenda en, men även då tål de 5-10 skott utan problem. Samus kanonarm känns som en ärtbössa.

Så, nä. Bättre kunde det börja. Egentligen skulle jag vilja vänta på en Switch-remake eller nåt, för de största problemen med spelet är 3DS:ens begränsningar. Som spel betraktat är det oändligt mycket bättre än Other M, men än så länge är det inte i närheten av att kunna jämföra sig med Super Metroid, Zero Mission och Metroid Fusion. Och jag hade faktiskt hoppats att den här remaken skulle ge oss en obruten serie perfekta spel till slut.

1 tanke kring ”Inte helt hundra på Metroid

  1. Erik Malm

    Man kan inte jämföra kontringar i fightingspel (människa mot människa) med vs. CPU. Fightingspel bygger till stor del på att läsa motståndaren och reagera/”baita” ut attacker, vilket är anledningen till att Counter Hits ofta ger god utdelning även för karaktärer som saknar just ”Atemi”-tekniker.

    Att som i DOA ge *alla* en komplett uppsättning Atemis bidrar dock bara till att homogenisera karaktärsgalleriet.

    För övrigt är MvC:I hittills lika trist som det ser ut. :=(

Lämna ett svar