Jag testar A500 Mini – tolv ytterligare klassiker att lägga in

A500 Mini har en hel del höjdare redan konfigurerade och klara när du köper den, men om du har någon som helst nostalgisk koppling till Amigan har du säkert en massa andra spel du också vill spela på den. Lyckligtvis är det mycket enkelt och du behöver inte hacka den. Det finns stöd för att spela spel som är lagrade i WHDload-formatet, som paketerar alla disketter i en praktisk komprimerad .lha-fil. De här filerna kan du hitta på nätet (t ex whdownload.com), men även om spelen är över trettio år gamla så är det tekniskt sett piratkopiering om du inte äger dem sedan förut. Men det gör du väl?

Hur som helst, när du har en trave .lha-filer behöver du ett USB-minne formatterat med FAT32. Du behöver sedan en särskild fil som finns på Retro Games hemsida:
retrogames.biz/products/thea500/support/whdload

Packa upp filen direkt på ditt USB-minne så kommer du att ha en A500-mapp på det. Sedan kopierar du bara in .lha-filerna var som helst i mappstrukturen (i egna mappar eller i roten), och kopplar in minnet i A500:an. Jag har tidvis problem med att den inte känner igen minnet direkt från start så jag måste koppla ur och i det, men det ska dyka upp som ett eget ”spel” i listan.

Där ser du mappstrukturen och alla dina filer. Du väljer ett spel med A och startar med Home. Svårare än så är det inte, i teorin. Men i praktiken behöver alla spel justeras en aning för att fungera optimalt, och vissa spel verkar inte fungera. Jag har testat nedanstående tolv spel som åtminstone går att starta och spela utan problem.

Innan du börjar bör du ställa in kontrollerna till ditt spel. WHDload-formatet har vissa förinställningar redan aktiverade, till exempel om mus eller en extra handkontroll är vald, men du kan behöva justera lite genom att trycka på Menu i USB-stickan för att komma åt unika inställningar för spelet, som sparas automatiskt. Du kan välja varje knapp på handkontrollen och sätta vilken knapp eller tangent du vill på dem, och jag har förslag nedan på vad som behövs till spelen. När du har knapparna färdiga är det bara att trycka på Home och starta spelet. De flesta spelen har en standardmeny som är gjord för att du ska kunna hoppa över introsekvenser eller liknande, du trycker bara på Fire-knappen (X) för att komma vidare eller väljer med musen.

Det sista du behöver finjustera första gången du spelar ett spel är skalningen. Många Amiga-spel utnyttjar inte hela skärmen och A500:an kör allt i ett mindre fönster för säkerhets skull. Om du går tillbaka till menyn (Home) och in i USB-stickan och trycker på Menu så kommer du tillbaka till spelets inställningar. Där trycker du på Y för att skala skärmen till det som visas för tillfället. Du kan också justera dem manuellt, pixel för pixel. Gå sedan tillbaka till startmenyn och tryck på Home för att återvända till spelet. Puh! Nu borde det bara vara att spela, och här är mina tolv tips på spel du bör stoppa in i din A500 Mini.

Benefactor

Parallellt med sitt tredje flipperspel utvecklade Digital Illusions ett originellt plattformspusselspel som blandar Lemmings med Flashback. Den lilla hjälten har väldigt precis kontroll och massor av rörelsemönster som är anpassade till en enda knapp. Det fungerar därför utmärkt med standardknapparna, men observera att hoppfunktionerna även använder diagonaler så det är olämpligt att använda en knapp för att hoppa.

Tangenter du behöver i spelet:
P för paus
M för karta
Esc för att avsluta (här och i övriga spel bör du normalt lämna den i det digitala tangentbordet så du inte trycker på den av misstag)

Cannon Fodder

Sensible Softwares realtidsstrategispel är förstås extremt välanpassat till att bara spelas med mus. Det är lika kul nu som då och rejält utmanande. Du styr allt med musen. Soldaterna går dit du vänsterklickar och skjuter dit du högerklickar. Om du håller in höger och trycker på vänster kastar de eventuella granater eller avfyrar raketer.

Den enda extra tangenten du behöver i spelet är:
P för paus

Defender of the Crown

För att förstå hur makalöst banbrytande det här spelet var, tänk på vilka övriga spel som fanns 1985. NES var inte ens släppt i Sverige. Visst, om du inte köpte en Amiga 1000 så fick du nog vänta minst två år på att spela det, men ändå. Hur man än ser det var Defender of the Crown samtida med Super Mario Bros. Spelet styrs helt och hållet med musen, inklusive actionsekvenserna.

Om du är busig, för du kan inte lura i mig att du äger det sällsynta och ohygglodyra originalexemplaret, finns också CDTV-versionen av Defender of the Crown II i WHDload-format. Det spelet har i princip samma upplägg men även de förbättrade tilläggen som kom i andra konverteringar av spelet, snyggare grafik och, lite överraskande, tal i alla menyer. A500 Mini kör det här spelet helt utan problem.

Flashback

Delphine Softwares ”uppföljare” till Another World av Paul Cuisset var förstås ett helt annat spel men hade samma typ av fenomanala polygonanimationer och mellansekvenser. Flashback har åldrats ännu bättre och är fortfarande extremt spelbart, men den komplicerade kontrollen kräver lite inställningar. Jag begriper överhuvudtaget inte hur jag lyckades spela det förut när hälften av kontrollerna fanns på tangentbordet, men mappar du dem till A500-kontrollen är det här en fullgod version av en sann klassiker.

Tangenter du behöver i spelet:
Shift för rörelser (håll in för att springa, tryck med en riktning för att hoppa osv)
Return för att använda föremål (som finns bredvid dig eller som du har valt i inventariet)
Space för att dra/hölstra vapen
F1 för inventariet
Esc för att hoppa över mellansekvenser

Lemmings 2: The Tribes

Det andra Lemmings-spelet är mycket mer komplicerat än originalet men bjuder också på mer omväxling och fler roliga förmågor. Det styrs helt med musen, men du kan mappa snabbtangenter till handkontrollen. Jag rekommenderar också att du väljer i startmenyn att hoppa över introt som annars tenderar att krascha.

Tangenter du behöver i spelet:
M för musik på/av
P för paus
Return för snabbspolning
Z och X för förmågor
Esc för att börja om

Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge

Inte lika optimerat för Amiga som Simon the Sorcerer, men ändå en bra version av ett klassiskt äventyrsspel. Det har inte den nyskapande iMuse-funktionen där musiken justeras i realtid, men humorn och klurigheten är intakt. Du styr allt med musen och behöver bara komma åt F5 för sparmenyn, men jag rekommenderar att du använder det automatiska sparsystemet i A500:an istället.

Moonstone

Det här geniala spelet är fortfarande spelbart och underhållande trettio år senare. Om du inte hoppar över det långa animerade introt tar det ett tag innan du kommer till startmenyn och jag skulle rekommendera att skapa en sparplats där så du slipper vänta. Väl inne i spelet kan det vara oöverskådligt, så låt mig kort beskriva det. Som en av fyra riddare ska du utforska de fyra regionerna och hitta nycklar som leder till templet i mitten av kartan. Där kan du besegra väktaren och få en Moonstone, som du sedan tar till Stonehenge för att vinna spelet.

Men vägen dit är lång och striderna är brutala. Du måste lära dig varenda rörelsemönster och dina många attacker och pareringar för att överleva. Många fiender dödar dig direkt om du inte flyttar dig från deras attacker. Jag rekommenderar ”lunge” (diagonalt ner/fram plus Fire) för bättre räckvidd, och ”overhead chop” (uppåt plus Fire) om du har tid med en hårdare attack.

En viktig funktion som är lätt att missa är att levla sina grundvärden: styrka, tålighet (HP) och uthållighet (hur långt du kan gå varje drag). Det gör du i inventariet eller efter en strid, om du har nog med XP. Spelar du ensam krävs det 3 XP för att höja ett värde. Om du inte hittar dem i en fiendehåla eller besegrar en motståndare för dem rekommenderar jag definitivt att du går till en av spelets två städer för att köpa bättre svärd och rustning, annars lever du inte länge.

Moonstone är anpassat för handkontrollen men det finns några extra knappar som är användbara:
E för att avsluta ditt drag (om du vill spara uthållighet till nästa)
Space för inventarier

Pinball Fantasies

Även om Pinball Dreams finns på A500:an är uppföljaren snäppet bättre och känns mer modernt trots att det släpptes samma år. Jag är särskilt förtjust i Partyland och Stones’n Bones. Eftersom det spelades helt och hållet med tangentbord behöver du mappa rätt många knappar:

Vänster och höger shift på L och R för själva flipprarna
F1 och F2 för att välja spelare (det går även upp till F8 om du vill ha så många spelare)
P för paus
Esc för att byta bana (medan du har pausat)
Y och N på vänster/höger på styrkrysset (används bara för att bekräfta att du vill avsluta)
Space på uppåt på styrkrysset för att tilta spelet
Pil ner på neråt på styrkrysset för att avfyra bollen

Rodland

Det här extremt charmiga spelet är faktiskt bättre på Amiga än i sin ursprungliga arkadversion, åtminstone den versionen som finns på Playstation 4 nu. Det flyter på smidigare, även om det inte har extrabanorna. Det är ett Bubble Bobble-liknande spel där du kan skapa stegar var som helst och tar tag i fiender och slår dem fram och tillbaka för att besegra dem.

Tangenter du behöver i spelet:
P för paus
Esc för att avsluta

Sensible Soccer

Fotboll i spelform blir inte nödvändigtvis roligare för att det blir mer realistiskt och komplicerat, och jag har aldrig uppskattat spelfotboll mer än det här. Det skadar inte heller att det släpptes i ungefär samma veva som det legendariska VM:et 1994 så den svenska laguppställningen med Brolin, Ravelli, Dahlin, Thern och så vidare finns på plats (fråga bara inte om Sensible Software betalade någon licens). Sensible Soccer är väl anpassat för en handkontroll med bara en knapp, och du trycker kort för att passa och lite längre för att skjuta. Du kan även skruva dina skott precis efter att du har skickat iväg dem. En lite obskyr funktion är att du kan ta fram avbrytarbåset (förstås komplett med Tommy Svensson) för att byta spelare genom att trycka snabbt tre gånger åt ett håll vid fasta situationer.

Tangenter du behöver i spelet:
P för paus
R för replay

S.W.I.V.

Det här vertikala shoot’em upet är det bästa av sin typ på Amiga och bjuder på två separata fordon, en helikopter och en jeep. Du trycker på Help i startmenyn för att byta vilken du styr, och här är det lite knepigt. Väljer du helikoptern är det smidigt, bara att styra och skjuta. Jeepen är däremot anpassad för att spelas med tangentbord, så kör du den med handkontroll kan du inte hoppa, vilket begränsar dess rörlighet ytterligare. Om du vill spela jeepen, välj därför tangentbord, men mappa knapparna till handkontrollen:
Piltangenterna till styrkrysset
Alt för att hoppa
Shift för att skjuta

I övrigt:
P för paus
Esc för att avsluta
Help för att byta kontrolltyp och fordon i startmenyn

Turrican 2

Det har förstås släppts på nytt i en samling nyligen, men även originalet är förstås fortfarande ett utmärkt spel med strålande musik. Det hade tidigt stöd för fyra knappar där uppåt (hopp) och Space (specialattacker) automatiskt får egna knappar. Det kan dock vara klokt att mappa bort uppåt från styrkrysset om du inte vill ha hoppet där. Pausknappen finns på Ctrl av okänd anledning. Sen är det kanske överflödigt att mappa knappar till det, men missa inte att ta fram tangentbordet och trycka på Help i startmenyn för att få en musikspelare att lyssna på.

På det hela taget fungerar de flesta spelen som jag har testat bra på A500 Mini, och de tolv spelen ovan flyter på precis som de ska. En del andra går alldeles för fort och jag har inte hittat en inställning som löser det. Men med ovanstående spel och de medföljande är en stor del av klassikerna på plats. Det jag saknar är möjligen en funktion för att lägga in egna screenshots och infotexter för att göra de egna spelen till en del av den vanliga snurran. Det känns fortfarande som en hackad lösning att gå in i en filhanterare och välja spelen där, men har du väl gjort inställningarna är det betydligt smidigare. Retro Games har dock utlovat uppdateringar och möjligen en upphottad fullstor version en vacker dag, så det kanske kommer. Jag är dock inte säker på att jag vill ha en fullstor A500 Maxi. Efter att ha kånkat fram originalet för att ta bilder slipper jag helst ett sådant åbäke framför TV:n igen …

Det kanske också är värt att notera att den här gräddan av Amiga-spelen visserligen fortfarande är riktigt bra, men inte ens i det här ytterligare utbudet finns några riktiga tidlösa klassiker och fempoängare som på exempelvis SNES-minin. Jag tror att det beror på att många av de allra bästa spelen var av den typen som senare gjordes betydligt bättre på andra format, som Civilization, Frontier: Elite 2, Eye of the Beholder eller Lotus Turbo. Med bara en knapp på handkontrollen kunde spelen normalt inte bli särskilt avancerade, och Amigan fanns inte kvar när 2D-grafiken nådde sin kulmen i slutet av nittiotalet. Men trots allt finns det mycket att hämta på det formatet, och jag har förstås inte nämnt allt här då jag ville begränsa mig till spel jag faktiskt äger.

Så jag rekommenderar verkligen att du skaffar dig en A500 Mini och en USB-sticka fylld med spel. Spelbutiken.se har den fortfarande i lager, så passa på! Retro Games har konstaterat att nästa leverans lär dröja.