Japan 2019: Osaka

Första gången jag var i Japan, 2001, bodde jag en vecka vardera i Kyoto och Osaka. Därför kändes det lämpligt att återvända nu och utforska mer av staden. På den tiden fanns det ju inte samma förutsättningar att hitta saker att göra. Jag hittade ett hotell i närheten av Dotonbori, det klassiska nöjesområdet med den typiska löparskylten som alltid syns på Japan-clipart. Det blev fem dagar totalt, men en av dagarna tillbringades i Kyoto så det blir en separat blogg.

japan2019_osaka1

Ett av målen var att återvända till Den Den Town. Det är Osakas svar på Akihabara och har på samma sätt glidit över lite från elektronik till mer nörderi och anime i allmänhet. När jag var där stod spelbutikerna täta, nu var det lite svårare att hitta. Istället fanns figurbutiker i massor. Volks gör egentligen dockor men har också butiker med främst uthyrningsmontrar för andrahandsvaror. Jag besökte Geo som var en stor besvikelse med ett trist utbud spel och mest bara film. Däremot var Hero Gang en fenomenal butik för Transformers-fans. En hel gång på övervåningen är full av figurer från både gamla och nya serier, och jag kunde lätt hitta både den splitternya Smokescreen och den fem år gamla Skids. Lite separerat från Den Den Town och närmare Nanba-stationen fanns en aningen expanderad Super Potato-butik som, som vanligt, var proppfull med klassiska spel. Jag noterade dock att många spel, särskilt till Neo-Geo, numera har så hysteriska priser att de är mer att betrakta som utställningsobjekt.

japan2019_osaka2
japan2019_osaka3

Vi besökte också Osakas stora akvarium, som var rätt imponerande. Jag var lite besviken på deras valhaj, som visserligen är en himla stor fisk men ändå ett ganska litet exemplar och inget att jämföra med (den visserligen stendöda) valen som Naturhistoriska i Göteborg har. Men det var mäktigt att gå den slingrande passagen runt och mellan de olika biomerna där allt från sälar och pingviner till rockor och maneter fanns att beskåda. På slutet fick jag också möjlighet att klappa en (liten) haj.

japan2019_osaka4

2001 bodde jag på ett vandrarhem i Ryokuchikouen i norra Osaka. Det är sedan länge borta, men parken finns kvar och det var häftigt att besöka stället igen och ta uppdaterade foton på samma grejer som då. Vi gick också upp till det avskilda utomhusmuséet för gamla lanthus. Omslaget på Avdank använder en bild därifrån och det var särskilt magiskt att återvända. Jag upptäckte också att minnet spelar spratt – jag hade ett helt annat minne av hur området hängde ihop.

japan2019_osaka5

Dotonbori i sig är väl värt ett besök. Det är fullproppat av restauranger. Vi provade okonomiyaki, i Osaka-stil, alldeles utanför hotellet. Men den bästa maten var chashu-ramen (nudlar med fläsk) på ett litet ställe alldeles bredvid den mellersta bron. Jag lyckades också glömma min jacka någonstans här – det regnade första kvällen men var ändå tryckande varmt så jag tog av mig den vid något tillfälle och sen var den borta. Dotonbori är också på promenadavstånd från både Nanba – som är en stor trafikknytpunkt – och Den Den Town samt det mindre intressanta Amerikamura.

japan2019_osaka6

Överhuvudtaget var Osaka en väldigt trevlig stad. Det sägs vara Japans mathuvudstad och det kan nog stämma (mer om mat senare i en separat blogg). Det är också proppat med kultur och nöjesliv. Bara i området runt hotellet fanns två större livebarer, varav vi besökte den ena (även detta skriver jag om senare). Kanske är det bitvis lite sjaskigare än Tokyo, eller så var det bara områdena vi besökte. Men Osaka är gigantiskt: bara centralorten har två miljoner invånare och tillsammans med kringliggande städer, som i praktiken sitter ihop, finns närmare tjugo miljoner i området. Att det ändå är så rent och fint, precis som de flesta platserna i Japan, är makalöst. Och som vanligt så känner man sig alltid säker i det här landet.

En tanke kring ”Japan 2019: Osaka

  1. Erik Malm

    Stämmer det att Osakabor både går och pratar fortare än Tokyobor? Och såg du den där hängande Zuboraya-blåsfisken och Kuiadaore-trumslagarpojken?

    Och Breakers för 50000+ SEK när en Breakers-samling är på väg till PS4…. ^_^

Lämna ett svar