John Riccitiello lämnar EA

Uppenbarligen tyckte John Riccitiello att han hade gjort tillräckligt med skada i spelbranschen och väljer därför nu att avgå som VD för Electronic Arts. Och jag är förstås bara lättad, när det för en gångs skull inte är en spelskapare utan en toppchef som tar smällen. För onekligen måste någon ta ansvar för att EA går så dåligt som de gör. Sedan Riccitiello började 2007 har EA fastnat på ett lågt börsvärde som visserligen orsakades av finanskrisen men som de aldrig har hämtat sig ifrån.

Det kanske är skadeglädje, men jag ser verkligen inte mycket som vi kan tacka honom för. Han sägs ha varit den som godkände Mirror’s Edge, som visserligen hade påbörjats året innan han tillträdde, och det är väl något i så fall. Men han är i så fall också den som inte godkände någon uppföljare. Han är också chefen som lett USA:s sämsta företag ur konsumentsynpunkt, en minst sagt tvivelaktig ära. Att spel som Crysis, The Orange Box och Rock Band gavs ut i samma veva som han tillträdde är knappast något han ska ha cred för – EA har senare brutit banden med Valve och jagat bort Harmonix. Det är också under hans ledning som Bioware har fallit från att vara en av de bästa rollspelsmakarna till en billig MTV-spelskapare, för att kulminera i det svindyra fiaskot The Old Republic. Sim City 4 släpptes innan Riccitiello, Sim City 5 släpptes under Riccitiello. Han har sett till att alla kommande EA-spel ska vara nerlusade med DLC från dag ett. Han har sagt att det vore önskvärt för EA att spelarna ska betala för ammunition i spel som Battlefield. Det är under honom som folk har förlorat tillgång till offlinespel de har betalat för. Det är under honom som otaliga konsolspelservrar har stängts ner. Det är under honom som spelare har blivit permanent avstängda från spel de har köpt via Origin för att ha sagt något dumt på officiella forum. Och det är bara sånt jag kan komma på på rak arm.

Nej, inte kommer jag att sakna karln. Frågan är bara vart EA tänker ta vägen nu. Kommer de att göra en ny satsning på gamer-spel som 2006-2008, eller vill ledningen ha någon som är ännu värre än Riccitiello?

john_riccitiello

Lämna ett svar