JonTron är en rasist

Det är kanske inte helt oväntat med tanke på hur djupt rotad rasismen är i kommentarsfälten på Youtube, men ännu en framstående spelpersonlighet har visat sig vara en rasistisk skitstövel. Den här gången är det JonTron, som jag aldrig egentligen tittat på eftersom han alltid har verkat rätt jobbig. Han valde att slänga ut ett Twitter-meddelande där han stöttade Steve King (ej att förväxlas med författaren) som i sin tur hade uttalat sig djupt rasistiskt i stöd för Geert Wilders (ni ser vilka trevliga kompisar det är som stöttar varandra?). Även David Duke, ni vet han från Ku Klux Klan, höll med. Man kan tycka att Jon möjligen borde ha försökt undgå att tillhöra det här sällskapet, men icke då.

När han ganska snabbt fick mothugg så gav han in i debatten på allvar med att först konstatera att västvärlden ”begår demografiskt självmord” genom att tillåta invandring. Det blev till och med en livestreamad debatt där han sedan följde upp med att ”utlänningar blandar ut genpoolen”, att ”invandrare förstör alla länder de kommer till”, att abortmotstånd är en konspiration av muslimer … ja, ni fattar vartåt det barkar.

Det här är förstås många, många snäpp värre än Pewdiepies felsteg som ändå var grovt. Att säga något dumt kan man göra i ett svagt ögonblick, och sen kan man lära sig av det, ändra sig och be om förlåtelse (gärna i den ordningen). Men att börja argumentera med rena rasistiska lögner som hämtade från vilken vit makt-sida som helst, då är det ganska slut i huvudet.

Även om han nu hyser såna här åsikter så förstår jag inte varför han väljer att dö på den här kullen. En underhållare på Youtube behöver inte ta ställning politiskt varken för eller emot något. Även om samhällsklimatet har hårdnat och det sitter tvättäkta rasister på landets högsta poster så tror (och hoppas) jag inte att en majoritet håller med dem. Att gå ut som rasist borde innebära att de flesta som är åtminstone hyfsat politiskt medvetna borde ta avstånd från honom. Nu har inte JonTron lika stora nätverk som Pewdiepie, men redan idag syntes ett stort avbräck i prenumerationerna. Något annat förtjänar han inte.

Lämna ett svar