Kejsarsnitt på Playstation 3

Som bekant dog min Playstation 3 för ett tag sedan, och den passade på att göra det med min sprillans nya Avatar-skiva inuti. Med yellow light of doom på den gamla modellen kan det vara hopplöst att ens starta den för att trycka ut skivan, så det såg inte särskilt ljust ut. Till slut bestämde jag mig för att operera. Jag menar, den blir inte dödare och garantin är borta sedan länge.

För att öppna en Playstation 3 av tjockismodellen behövs hela fyra skruvmejslar av varierande storlek. De har inte gjort det särskilt enkelt. Till att börja med måste man pilla sönder en liten gummilucka på underkanten, ovanför hårddiskluckan, där det står något tjafs om att garantin upphör om man tar bort den. Jaja. Där under finns det första hindret. En torx-skruv, en sexkantig liten grej som jag förstås inte hade en skruvmejsel till. Så det blev en tripp till Clas Ohlson innan jag ens kunde komma igång.

Så var den borttagen och locket går att lyfta på. Det är en halvgenomskinlig kupol som är relativt smidig att få loss. Där under väntade ett dammigt innerhölje och en massa vanliga skruvar, som lätt plockades med en halvstor stjärnskruvmejsel.

När skruvarna är borta kan man tippa innerlocket mot konsolens framsida och lirka av det. Då ligger blurayspelaren löst där inne, vid sidan av blandat grejs som jag inte kollade i. Genom att ta bort en liten strömkabel gick det lätt att vända på spelaren utan att riva av den ultratunna IDE-flätan, eller motsvarande.

I nederkanten på spelaren, enligt bilden här, finns tre små svarta skruvar. Där gick jag bet än en gång. Där behövs en pyttepyttepyttemejsel som är tunn nog att få grepp i spåren, de är kryssformade men för små för de flesta vanliga stjärnmejslar. Vid det laget var jag inte sugen på att köpa ytterligare en 70-kronorsmejsel för att få tag på en 70-kronorsskiva, så projektet fick vänta tills jag kunde låna en elektronikmejsel av pappa.

Med de tre skruvarna borta behövs en vanlig liten stjärnskruvmejsel för att lossa de två grå skruvarna i andra änden av spelaren. Därefter går det att lirka loss hela skalet. Nu börjar det likna något!

Här väntar slutligen ytterligare fem små svarta skruvar, men skivan skymtar genom höljet så jag kämpar vidare. Den vita runda grejen hålls fast av en magnet och faller loss när jag öppnar spelaren, men det spelar ingen roll. Seger! Avatar-skivan är min igen!

Efteråt skruvade jag ihop alltihop och återställde den till samma trasiga men hela skick. Den borttagna garantiflärpen är det enda beviset på mitt ingrepp. Men nu är frågan vad sjutton jag ska göra med skrothögen. Någon som behöver reservdelar månntro?

Lämna ett svar