King är fula copyrighttroll

Jag har aldrig haft några större tankar om King (tidigare King.com), utgivaren bakom Candy Crush Saga och förmodligen sisådär tusen andra, mindre kända Facebook-spel. De existerar och tjänar en massa pengar och tillför inte mitt liv något och är inte ens värda att förakta. Ungefär som Justin Bieber.

Nu är det dock dags att lägga märke till dem och deras fula sätt. På sistone har de nämligen blivit copyrighttroll. Ni minns säkert Tim Langdell, den smågalne före-dettingen som försöker hävda rätten till ordet Edge i spelsammanhang. Han är praktiskt taget eliminerad vid det här laget och inte längre ett problem. Men problemet är inte begränsat till honom. När Markus ”Minecraft” Persson skulle utveckla kortspelet Scrolls såg Bethesda ”Elder Scrolls” Softworks rött och försökte stämma honom för varumärkesintrång. Markus svarade med att utmana dem på en match Quake 3 för att vinna rätten till namnet. Slutligen löstes frågan i domstol (Markus får kalla spelet Scrolls), men det visade att även stora företag kan bli hysteriskt paranoida om rätten till sina titlar.

King då. Sedan förra året har de sökt rätten till ordet ”Candy” i spelsammanhang. Nu har de fått det, och därför har Apple börjat rensa utbudet på i övrigt fullt legitima spel. Spel som visserligen ofta är kloner av Candy Crush Saga, men låt oss inte låtsas som att CCS är någon sorts bastion av originalitet.

Och inte bara det. De hävdar rätten till ordet ”Saga”, och har gett sig på utvecklarna bakom det småmysiga Kickstartade strategirollspelet The Banner Saga. King hävdar att de äger rätten till allt som slutar på Saga eftersom de onekligen äger tonvis med titlar i den stilen. Vilket vore ungefär som att Nintendo skulle äga rätten till siffran 64.

Hela saken är förstås befängd. Att äga rätten till enstaka ord på det här sättet är den fulaste formen av juridisk trollning och ytterligare ett exempel på hur den amerikanska lagen är fullständigt galen. Men jag förstår inte ens hur de kan få den. Det finns tidigare spel med Candy i namnet: Candyz och Bullet Candy är två. Och när det gäller Saga… Square-Enix har en hel serie spel som Romancing Saga och Saga Frontier. Det finns Metal Saga, Unbound Saga, Riglord Saga, The 7th Saga, Culdcept Saga, Bit.Trip Saga, Sigma Star Saga, Unlimited Saga, Granstream Saga och, inte minst, Panzer Dragoon Saga. Så där tycker jag att vilken jurist som helst bör slå King på fingrarna och säga (saga) åt dem att dra någon annanstans med sina trollfasoner.

Lämna ett svar