Konami samlar Turtles-spel

Konami har ju onekligen inte någon vidare spelproduktion längre, men de har ett desto större utbud av klassiska spel, ofta i långvariga licensierade serier. Nu har de precis utannonserat Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection, som samlar alla konsolspelen från 8- och 16-bitarsgenerationerna i ett jättepaket. Det är alltså alla tre spelen till NES, alla tre Game Boy-spelen, Turtles in Time från SNES, de tre olika varianterna av Tournament Fighters till NES, Mega Drive och SNES, Hyperstone Heist till Mega Drive och så de två olika arkadspelen (varav det första blev Turtles 2 till NES och det andra blev Turtles in Time). Det rör sig alltså om en himla massa spel, även om några är versioner av samma titel där det inte egentligen finns någon anledning att spela en av dem förutom nostalgi.

Nostalgi finns det däremot gott om i den här samlingen. Jag var precis rätt målgrupp för turtle-manin, och spelade flera av de här spelen extremt mycket. Många är också väldigt svåra att få tag på, och förutom att Turtles in Time fick någon konvertering när de gjorde en remake för en massa år sedan så tror jag inte att de har fått några nyutgåvor alls. Sen tror jag inte att exempelvis Tournament Fighters till NES är av intresse för någon numera, men det är i alla fall trevligt att det finns med ändå. Det här påminner om Castlevania-samlingen som också fick med en del irrelevanta spel bara för att att vara komplett. Ska man vara lite cynisk så kan man väl också konstatera att det är väldigt enkelt för Konami att släppa fler gamla spel där de redan har emulatorer till moderna format. Jag noterar till exempel att Amiga-versionen av det första spelet förstås saknas, här finns bara konsolspel.

Jag lär nog köpa på mig det här åtminstone på rea. I sammanhanget ser jag dock mer fram emot Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge, ännu en i raden av påkostade nytolkningar av klassiska beat’em ups.