Koncentrerad manlighet på Discovery

Jag tittar mestadels på Discovery nu för tiden. En uppsättning riktigt bra kanaler, förutom det faktum att saker tenderar att gå i repris om och om (och om) igen. Och ofta riktigt bra program, med en blandning av intressanta ”dokusåpor” som The Colony och en rad olika byggprogram som de där tvillingarna som bygger stridsvagnar. Vad som däremot har slagit mig på sistone är hur kanalerna erbjuder en rad manliga förebilder.

Mest uppenbart är förstås Man Lab med James May (ni vet, han från Top Gear). Han visar upp saker som varje man egentligen borde kunna, som att kunna desarmera en bomb eller att sjunga en serenad. Dessutom är han ofta väldigt rolig och det ser ut som att det mesta i programmet är gjort av honom själv, inklusive titelmelodin. Händighet och flexibilitet på en gång, det är manligt. Som om Martin Timell kunde sjunga. Skäggstatus: Tyvärr renrakad som en bebisrumpa.

Nästa karlakarl är Jamie Hyneman, känd från Mythbusters. Även om jag gillar hela gänget därifrån så är Jamie ändå favoriten, för sin sköna attityd och stil. Att säga ”ni får gå härifrån för jag kommer inte att säga något som blir bra tv” till en tv-kamera sammanfattar honom rätt väl. Det kan förstås vara en del av mytbildningen (ironiskt nog) kring programmet att han har arbetat med praktiskt taget allt från djuraffärer till cementarbete, men tydligen ska han ha en examen i rysk lingvistik och det finns få saker som är manligare än ryska och en rejäl mustasch. Skäggstatus: En legendarisk mustasch som skulle få valrossar att skamset gå och raka sig.

En som inte direkt tillhör Discovery men lånar ut sin stjärnstatus till kanalen just nu är Morgan Freeman, den enda människan som kan spela Gud på ett trovärdigt sätt. Han är inte bara en fantastisk skådespelare (Shawshank Redemption och The Dark Knight är bara två av höjdarna han har varit med i), han verkar också vara en av de där få stora stjärnorna som faktiskt lever upp till sin status utan att sprida skandaler omkring sig. Sen har han en pilotlicens, äger flygplan och hästar och driver en massa välgörenhet. Och i sitt program Through the Wormhole tar han upp massvis av riktigt spännande teoretisk fysik på ett bra, intressant sätt utan att det känns nerdummat och uppenbart som med till exempel Michio Kaku. Skäggstatus: Ett rejält och grånat skägg som inger respekt.

Slutligen har vi Les Stroud, känd från Survivorman och senare från Beyond Survival. Survivorman gick ofta parallellt med den mer kände Bear Grylls (och vad är det med Discoverys värdar och konstiga namn, jag menar… Olly Steeds?) program Extrem Överlevnad. Fast där Bear (som visserligen är en gedigen och kunnig naturmänniska) ofta fuskade och slappade utanför kameran, var Survivorman på riktigt. Les visade upp olika överlevnadssituationer där han fick så lov att klara sig med vad som fanns, och han spelade in allting själv. Därför slutade många program i att han helt enkelt fick ge upp och kalla på hämtning när han helt enkelt hade otur med sina fällor eller andra sätt att skaffa mat och dryck, och han slutade efter tre säsonger eftersom han tog för mycket stryk rent fysiskt. Inte nog med att han regisserade, filmade och utförde sina äventyr själv, han skrev också musiken, precis som May. I Beyond Survival är situationen aningen bekvämare men där lever han med olika ursprungsbefolkningar och lär sig deras seder, och det känns alltid som en genuin vilja att delta. Annars skulle han väl knappast låta sig ärrtatueras i en hydda i Afrika. En riktig karlakarl alltså och skulle jag befinna mig i ett störtat plan med någon av dessa fyra skulle jag definitivt helst välja honom. Skäggstatus: Oftast orakad och smutsig.

Lämna ett svar