Kontroversen kring James Gunn

Den här märkliga historien har rullat runt ett tag nu. James Gunn, den ganska frispråkiga regissören till Guardians of the Galaxy 1 och 2, sparkades nyligen från Disney efter att det framkommit att han skrev några mycket olämpliga skämt på Twitter. Så långt inte helt oväntat. Disney är ju fortfarande rätt måna om att vara familjevänliga. Men till saken hör att skämten skrevs för nästan tio år sedan, och inte fanns direkt tillgängliga på Twitter längre. Gunn ska också ha bett om ursäkt för dem generellt. En annan faktor är att de som drev på kontroversen och uppmärksammade detta är uttalade alt-höger-profiler som gjort det till sin uppgift att trakassera och försöka sabotera livet för vänsterprofiler, som Gunn troligen kan sägas vara då han varit riktigt bitsk mot Trump.

Det gör saken betydligt mer komplicerad. Plötsligt är det ett politiskt ställningstagande. Ja, han skrev olämpliga saker för en massa år sedan, men vem är det som egentligen vill ha bort honom? Vilken effekt får det att ge Twitter-troll makten att avskeda folk de ogillar? Kom ihåg att det i samma veva pågick kampanjer där spelutvecklare, framför allt kvinnliga och trans sådana, utsattes för brevbombning till deras chefer för att få dem sparkade. Där fanns det inga egentliga kontroverser att luta sig mot och så vitt jag vet har ingen faktiskt drabbats av det, men det är tydligt att det pågår organiserade försök bland nyfascismen att bekämpa sina ”fiender” på alla tänkbara sätt. Vill Disney verkligen gå dem tillmötes?

Reaktionerna från officiella håll har varit försiktiga. De flesta vet nog att det är riskabelt att uttala sig och göra sig till ett mål från det ena eller andra hållet. Dave Bautista (Drax) har däremot varit tydlig i sitt stöd för James Gunn. Det återstår att se om övriga Guardians eller någon annan i Marvel-stallet kommer att ansluta sig. Fansen verkar dock rätt eniga. Över 300.000 har skrivit på en namninsamling för att Disney ska ta tillbaka honom.

Gunn hade redan skrivit ett manus till Guardians of the Galaxy 3, och det är nog uteslutet att filmen kommer att läggas ner. En sannolik lösning är nog att Disney behåller manuset, gör små förändringar för syns skull och ger Gunn en mindre framträdande plats och låter någon annan regissera. Det bästa skulle väl vara att de erkänner att de agerade förhastat och förhandla med Gunn igen. Även om han lär vara rätt bitter så tror jag att han skulle återvända för att slutföra åtminstone sin trilogi med det här gänget. Men det känns inte så sannolikt.

2 tankar kring ”Kontroversen kring James Gunn

 1. Erik Malm

  ”Vilken effekt får det att ge Twitter-troll makten att avskeda folk de ogillar?”

  Precis. Yttrandefriheten och det sunda förnuftet är under attack från alla möjliga håll. Tror folk verkligen att Gunns tweets eller Mr. Cools texter bidrar till ökad acceptans av övergrepp mot minderåriga?

  Om Disney et. al. har (retroaktiv) nolltolerans mot sådant som Gunn skrev borde de åtminstone ha gjort efterforskningar *innan* de anställde honom. Uppenbarligen hade han ju gjort officiell avbön flera år tidigare.

 2. J_O_G

  ”Kom ihåg att det i samma veva pågick kampanjer där spelutvecklare, framför allt kvinnliga och trans sådana, utsattes för brevbombning till deras chefer för att få dem sparkade. Där fanns det inga egentliga kontroverser att luta sig mot och så vitt jag vet har ingen faktiskt drabbats av det”
  Bara någon vecka innan James Gunn har du fallet med Jessica Price och Peter Fries på Arenanet

  https://www.rockpapershotgun.com/2018/07/06/arenanet-throw-two-guild-wars-2-writers-to-the-wolves/

Lämna ett svar