Köp dina SNES-spel för fjärde gången

Nintendo har utannonserat möjligheten att köpa SNES-spel via Virtual Console till 3DS. Vilket är ointressant på så många nivåer. Vi kan väl börja med att det enbart fungerar på New 3DS. Visserligen har den lite mer minne och så, men jag vägrar tro på att 3DS inte är kapabel att emulera en 25 år gammal konsol. Den kan köra Metal Gear Solid 3 och Super Street Fighter IV, då kan den köra Castlevania IV. Tydligen går det inte särskilt bra via homebrew, men å andra sidan så skulle jag utgå från att Nintendo kan optimera saker bättre än en genomsnittlig hobbyprogrammerare.

Sen har vi det faktum att tjänsten kommer igång så pass sent. 3DS/N3DS har varit ute i flera år och jag tror inte att den kommer att få stöd särskilt långt in i NX-generationen. Därför kommer det inte att hinna byggas upp något större bibliotek.

Det hade inte varit ett problem om det inte vore för att Nintendo, återigen, skiter fullständigt i om du har köpt ditt SNES-spel i original, till Wii och som uppgradering till Wii U (och kanske som konvertering till GBA en gång i tiden). De har ju till och med, cirka tio år efter alla andra, skapat ett kontosystem. Men det spelar ingen som helst roll. Cross Buy existerar inte i Nintendos värld. Du får betala dina 80 kronor för de här gamla klassikerna ännu en gång, och du kommer att få betala 80 kronor för dem på NX också, och på en eventuell nästa Nintendo-konsol. För att folk fortsätter att gå på det här lurendrejeriet.

Och inte nog med att vi får betala igen för varje generation. Priserna är också hutlösa som sådana. Sega har sedan ett tag tillbaka släppt 3D-uppgraderade arkadklassiker på 3DS. De är helt omgjorda, har stöd för 3D och en hel drös med extra funktioner, för mindre än vad Nintendo tar för ett enda emulerat SNES-spel. Det är banne mig inte okej.

En gång i tiden var jag jättehypad för Virtual Console som koncept. Jag köpte en rad spel som Zelda III, Mega Man 2, Castlevania IV, Super Metroid och Rondo of Blood. Jag såg fram emot en digital framtid där vi kunde ta med oss ett bibliotek av klassiker in i framtiden och inte behöva bry oss om urblåsta kassetter och rassliga AV-kablar. Men det var tio år sedan. Genomförandet har varit en stor besvikelse.

supermetroid

Lämna ett svar