Kungserien Linda och Valentin

Idag är det Alla Hjärtans Dag och Valentin har namnsdag. Det fick mig osökt att tänka på ett av fiktionens bästa par, rymdtidsagenterna Linda och Valentin från Jean-Claude Mézières och Pierre Christins seriealbum med samma namn.

Mitt minne av Linda och Valentin är starkt kopplat till Sorsele, där jag tillbringade många somrar med mormor och morfar. På biblioteket där fanns av någon anledning de flesta av albumen som jag passade på att låna varje gång.

Valentin (Valerian i originalet) är en rymdtidsagent från framtiden som i seriens början arbetar för Galaxity, mänsklighetens centrum. I den första berättelsen, som tyvärr inte är utgiven som separat album utan bara som del i en serietidning, åker han tillbaka till medeltidens Jorden där han möter Linda (eller Laureline från början) som visar sig vara en väldigt ambitiös tös. Hon följer med honom tillbaka till framtiden och blir agent även hon.

Från början är serien ganska lättsamma äventyr men det krånglar snabbt till sig, som det gör med tidsresor. Det framgår att den framtida världen och hela mänsklighetens erövringar bottnar i att världen nästan gick under i ett kärnvapenkrig under åttiotalet. När olika omständigheter gör att Linda och Valentin lyckas stoppa det kriget blir framtiden helt plötsligt något helt annat.

Det sköna med serien är dels blandningen mellan humor och äventyr, och alla sköna karaktärer, men också Mezieres fantastiska bildkänsla. Han skapar en realistisk värld trots alla science fiction-inslag. Den har också en väldigt bra variation mellan sterila framtidsvärldar och naturfenomen och varelser, vilket också ökar trovärdigheten. Vi kommer trots allt knappast att leva i en Star Trek-framtid utan något betydligt stökigare och mindre tillrättalagt.

Serien blev också väldigt framgångsrik – faktum är att Star Wars – som släpptes några år efter att Linda och Valentin börjat publiceras – har stulit en rad idéer rakt av, som att Luke faller ut ur en svävande stad, att Darth Vader är bränd under masken och att Han Solo blir infryst. Allt detta fanns redan i serien. Senare var också Mezieres inblandad i produktionen av Fifth Element, som producerades ungefär samtidigt som albumet Maktens Cirklar som delar mycket av inspirationen.

Jag försöker då och då att komplettera samlingen som saknar ungefär hälften, men albumen är eftertraktade och så vitt jag vet finns inga nyutgåvor. Men spridda delar dyker ofta upp i välsorterade antikvariat och serieaffärer så jag kan helt klart rekommendera en sökning. Själv är jag bara bitter över att jag missade chansen att köpa den danska översättningen av ett uppslagsverk om Valentins värld. Kanske inte helt lättläst men betydligt enklare än det franska originalet… och totalt omöjligt att få tag på nu.

1 tanke kring ”Kungserien Linda och Valentin

  1. Erik Malm

    LOL sjösjuka ödlor som ropar på Ulrik. Fantastisk artwork på den stora bilden; skulle gärna bekanta mig närmare med serien (minns den vagt från seriebokslådorna på diverse bibliotek).

Lämna ett svar