Lego (10266) NASA Apollo 11 Lunar Lander

För exakt femtio år sedan när detta publiceras tog mänskligheten i form av Neil Armstrong de första stegen på en annan himlakropp, och efter framgångarna med Saturn V-raketen som släpptes via Lego Ideas har Lego gjort en egen nytolkning av själva månlandaren, som ju fanns i miniatyr i den.

lunarlander_01

Månlandningen har faktiskt fångats i två set förut. Redan 1976, medan Apollo-programmet fortfarande pågick, släpptes ett set med månlandaren, en rover och tre astronauter, men tekniken har minst sagt utvecklats sedan dess. 2003 kom en modernare variant som mer specifikt verkar visa Apollo 11, men även där har det hänt mycket.

lunarlander_old

För den här senaste månlandaren är ett litet mästerverk. Trots den ordinarie Lego-blockigheten är det en väldigt trovärdig modell av Apollo 11-landaren fullproppad med detaljer. Det mest iögonfallande är förstås allt guld. Det finns några enstaka bitar i den vanliga gjutna guldfärgen, men det mesta är den lyxigare målade guldvarianten, inklusive några nya extremt användbara tiles i den färgen. Jag lär behöva köpa extra exemplar från Lego. Sen finns också några guldfoliestickers som lägger till lite ytterligare finess. Det här ska motsvara den folie som lindades runt de nedre delarna av landaren för att skydda mot mikrometeoriter. Riktigt heltäckande blir det inte men det ger rätt intryck.

lunarlander_02

Annars är det ett väldigt trevligt bygge, särskilt den nedre delen, som är helt uppbyggd i åtta sektioner som sedan passar ihop på ett makalöst exakt sätt. Jag är rätt säker på att Mike Psiaki är inblandad även den här gången, för det brukar alltid vara han som är matematikmästaren. Som sig bör kan de två delarna kopplas isär, då den övre delen ju avfyrades tillbaka upp i omloppsbana för återfärden till Jorden.

lunarlander_03
När Joakim besökte månen i Duck Tales var det närmare till månlandningen än vad det är från idag till Duck Tales release.

Med flaggor och övriga detaljer är månlandaren utformad som ett samlarobjekt och en prydnad snarare än en direkt leksak, men det går att öppna upp den övre delen för att ställa två figurer på insidan. Där finns också en massa stickers som representerar olika system, men det finns knappast lekutrymme. Därmed är det en liten besvikelse att figurerna har godtyckliga gula Lego-ansikten istället för att föreställa Armstrong och Aldrin.

lunarlander_04

Men det är också den enda bristen. NASA Apollo 11 Lunar Lander är smart designad och står förstås stadigt på sina fyra ben ovanpå ett litet stycke månyta som man bygger först. Här hade det ju funnits ett perfekt tillfälle att ge ut den klassiska rymdlegoplattan på nytt, men ack, månlandaren är för stor för att rymmas på en sån.

På det hela taget är jag mycket nöjd. Ett kul bygge och en väldigt snygg modell, och priset är inte omänskligt dyrt även om man får mer för pengarna i Saturn V. Och det börjar vara dags att inrätta en egen NASA-hylla nu, med den här, Saturn V, Women of NASA och Curiosity Rover …

lunarlander_05

Lämna ett svar