Lego Collectible Minifigures serie 14 – Monsters

Lego fortsätter att släppa sina extremt beroendeframkallande minifigurer i serier om sexton slumpmässiga åt gången. Nu har vi kommit upp i serie 14, och då ska det även tilläggas att det har släppts en separat serie baserad på filmen samt två på Simpsons. En himla massa figurer blir det alltså, men det här är första gången som de har haft ett övergripande tema. Annars har det varit en salig blandning av samurajer, tomtar, poliser, sömniga småkillar, slaktare, rymdhjältinnor och mycket annat, men i serie 14 har allt ett Halloween-doftande monstertema.

Rent formellt släpps serie 14 den första september, men ICA Maxi har placerat ut dem i butikerna redan (tyvärr gällde det inte andra nyheter som Star Wars: The Force Awakens), så jag roffade åt mig sexton slumpmässiga. Nu är förstås oddsen väldigt små att man lyckas pricka in alla, då det dessutom är olika fördelning av de olika figurerna. Men jag hade tur och fick elva olika, så jag kan bilda mig en uppfattning om serien som helhet. Sen kommer jag att känna mig fram nästa gång jag köper påsar och försöka hitta precis dem jag saknar.

Det är förstås fortfarande Lego så trots skräcktemat är det mest mysrysligt, och väldigt bra tajmat med det pågående Scooby Doo-temat (och kommande Allhelgona förstås). Den köttätande växten (som jag missade) har ätit upp en figur (vars ansikte sticker fram) men han ”blev utspottad två dagar senare”. Det gråtande spöket (finns det någon exakt översättning av ”banshee”?) använder den nya spökunderkroppen som precis lanserades i Ninjago, och likaså gör den Dementor-liknande käcka vålnaden. Det finns också en vampyrdam med spindeltema, en utklädd Halloween-firare i skelettdräkt, en galen professor och hans flugvarelse, en uppsättning zombier och mycket mer.

lego_cmf_series14

En trevlig grej med samlarserierna är att de introducerar massvis av nya delar, som sedan används på smarta sätt på annat håll. Målaren för ett år sedan hade en roller som var perfekt som hållare för diverse lampor, tyngdlyftarens vikter användes senare som navkapslar på Ecto-1, och en trolluva visade sig fungera precis lika bra på Green Goblin. Här introduceras en ny frisyr på zombiekontorslaven som lär bli extremt användbar i stora mängder. Tigerkvinnans hår kommer nästan garanterat att ge oss en Catwoman i ett senare Batman-tema. Gargoylens huvud lär åtminstone jag måla om till en draenei-figur. Det finns också gott om omålade delar under alla tillbehör, som spökets grå torso, de korta benen på gargoylen och bigfoots bruna kropp – dessa är ofta svåra att hitta separat.

Sen måste jag också berömma de allt mer detaljrika trycken. En gång i tiden fanns det tryck på kroppen, ett tryck på huvudet (som fram till 1989 enbart var :)-ansiktet) och inget mer. Nu trycks det detaljer runt huvudena, på baksidan av kroppen och på både armar och ben. Dessutom används den nya tekniken med färgkombinationer, ibland tillsammans med tryck, för att göra riktigt varierade färgsättningar. Kvaliteten är överlag strålande och bättre än de senaste två serierna där plasten kändes aningen billig.

Mitt enda klagomål är att fyra av de tristaste figurerna (zombiepiraten, vetenskapsmannen, skelettdräkten och frankensteinrockaren) också är de som förekommer mest, så risken är stor att man råkar dra dem slumpmässigt. Men i gengäld finns det många figurer som antingen är extremt användbara i sig eller erbjuder väldigt bra delar för egna kreationer. Jag kommer definitivt att skaffa fler av de här.

Lämna ett svar