Lego Creator Family House (31012)

Family House är ett lite större set i Creator-serien som har funnits ute i drygt ett år nu. Det svenska priset ligger på 699 kr vilket har känts dyrt för något som inte innehåller några exklusiva delar eller tryck, men jag har varit sugen på det för de användbara delarna. Nyligen hittade jag en hyfsad rea och slog till. Det var egentligen en sidobeställning från Amazon i samband med lite andra grejer jag ville ha, men de skickade den separat eftersom lådan är så pass stor.

lego_family_house_31012_01

Seten i Creator-serien består oftast av tre olika modeller som går att bygga med samma bitar. Family House är den största och mest avancerade varianten av det här setet. Det finns också ett lite mindre hus och någon sorts minifabrik, men det här är onekligen huvudrätten. Det innebär i alla fall att man får en stor mängd generella delar som går att använda till mycket.

lego_family_house_31012_02
Huset går att öppna för att få en annan konfiguration, och de övre våningarna går att ta av för bättre åtkomst.

Syftet med köpet var i huvudsakligen delarna, även om själva bygget var trivsamt. Man får en enorm mängd vita delar i blandade storlekar inklusive några valv och ett par riktigt långa. Den andra stora posten är glasrutor – tre stora fönster, tre dörrar, åtta mellanstora och åtta små – allihop med beigt foder som fungerar bra till nästan alla färgsättningar. Man får också en ljusbit för att lysa upp interiörer, några rejäla plattor, två ovanliga genomskinliga skålar och massvis med mörkröda takbitar. Jag noterar också att färgsättningen passar bra ihop med andra set som Seaside House och Bike Shop & Cafe, som allihop använder ljusblått, vitt, mörkrött och beigt. Ska man bygga något eget så är det ju alltid bra med flera bitar i samma färg.

Mina invändningar är dels att det rekommenderade priset är för högt. Utan en dyr licens eller specialanpassade bitar (förutom lyset då) borde Lego kunna trycka ner kostnaden en del. Och det har de faktiskt redan gjort: de gula delarna (till bilen) är i vilt skiftande kvalitet, från djupt brandgul till nästan halvgenomskinlig blekgul. De kommer undan med det i mer komplexa set med olika färger, men här där det är ganska stora sjok av samma är det lättare att se vart de har snålat in.

lego_family_house_31012_03
Ljuset fungerar rätt bra men bäst när det är mörkt runt omkring.

Förutom den fadäsen är det alltså ett väldigt trevligt bygge som tar upp mycket utrymme (faktum är att det är lika brett som ett modulhus) och innehåller massvis med potential för framtida konstruktioner. Vilket kommer att komma väl till pass snart…

Lämna ett svar