Lego firar mångfald med Everyone is Awesome

Lego experimenterar på många håll i sitt utbud och därför var det nya setet Everyone is Awesome inte en så stor överraskning. Men visst är det annorlunda. Elva omålade figurer i klara färger på en lika enkel och stilren bakgrund. Bygget är extremt simpelt, men resultatet är iögonfallande. Namnet är förstås en referens till ”Everything is Awesome”, temalåten från den första Lego-filmen.

Men det är förstås bara en liten och i sammanhanget irrelevant del av det här setets betydelse. Everyone is Awesome är uttryckligen en hyllning till HBTQ-rörelsen och det är inte en slump att regnbågsflaggan är en del av färgskalan. De övriga färgerna används också i varianter av flaggan, särskilt ”Progress”-flaggan som inkluderar den ljusblå, vita och rosa färgen från flaggan för transpersoner och svart och brunt för färgade personer som är särskilt utsatta inom dessa grupper.

Det är lätt att vara cynisk när företag säger sig hylla någon progressiv rörelse, men det här är lite mer ambitiöst och genuint än en tweet. Initiativet kommer också från Matthew Ashton, en av Legos högsta designchefer, som själv tillhör spektrumet. Och att världens största leksakstillverkare gör ett sånt här ställningstagande kan bara vara positivt.

Fast det är är förstås inte okontroversiellt. Om du befinner dig i till exempelvis i Kina så kan du inte köpa det, även om det åtminstone syns. Om du anger Ryssland, Turkiet eller Förenade Arabemiraten som din region och söker på Legos officiella hemsida så existerar inte setet överhuvudtaget. Så det finns definitivt en gräns för hur långt de är beredda att sticka ut hakan.

Även på andra platser i världen så rör det förstås upp arga känslor från förutsägbara håll. Det sägs att Lego har brutit mot en av sina grundprinciper genom att engagera sig politiskt. Vilket förstås lätt kan bemötas: grundläggande mänskliga rättigheter är inte politik. Om någon ändå bestämmer sig för att deras politik består av motstånd mot grundläggande mänskliga rättigheter, så är de och deras politik vidriga. Så enkelt är det.

Med det sagt är alltså Everyone is Awesome ett unikt och vackert litet bygge. Jag tänker bygga in det i min Lego-stad på något lämpligt sätt istället för att bara ha det stående separat. Även helt bortsett från symbolvärdet är det också praktiskt taget unikt att Lego säljer kompletta enfärgade minifigurer, som är eleganta och ikoniska i sig. Så det finns mycket att gilla här.

Lämna ett svar