Lego ger sig in i NFC-figurkriget

Warner Bros har utannonserat Lego Dimensions, som ser ut att kunna bli en ganska formidabel konkurrent i kriget om plastfigurspengar. Spelet ser ut att bli ett ganska ordinärt Lego-spel, men det nya är att det använder små scanningsbara figurer på speciella läsplattor. Låter det bekant? Jajamen, samma sak som Skylanders och Disney Infinity (och, i viss mån, Amiibo, även om de implementeras över flera olika titlar).

lego_dimensions

Spontant känns det som en vinnaridé. Till skillnad från de övriga, som har behövt klämma in en massa leksaker i spelbutiker, så har Lego redan en ständigt ökande yta i varje leksaksaffär. De har redan ett samlarmoment i form av Collectible Minifigures, för att inte tala om alla figurer i licenser som Star Wars och Marvel. Och nu har de ett ännu starkare samarbete med Warner, som ju äger DC och en rad filmlicenser. Det var ju bland annat därför vi fick en massa inhopp av figurer som Wonder Woman och Dumbledore i The Lego Movie.

Själv är jag inte spontant supersugen på själva spelet, även om det onekligen finns en del potential i den sorts galna crossovers som filmen erbjöd. Det här spelet kommer till en början att korsa Legos egna Ninjago och filmfigurerna med Lord of the Rings, DC Comics, Back to the Future och The Wizard of Oz, som råkar vara något som Lego tidigare inte gjort något av. Det kanske mest intressanta är möjligheten att få en massa nya Lego-figurer i lättåtkomliga, relativt billiga paket. Istället för att köpa Back to the Future-bilen kan man få Marty McFly för en mindre summa. Och det här är första gången på ett bra tag som vi får något nytt av Lord of the Rings, om än bara Gandalf, Legolas och Gimli än så länge (de överlägset mest överexponerade figurerna från Lego-seten).

Några praktiska frågetecken kvarstår. Är det egentligen bara den där plattan under figurerna som scannas? Det är svårt att rymma ett NFC-chip i en Lego-figur och omöjligt i de mer blandade byggena som hör till (som en jättesöt DeLorean). Och är figuren fastmonterad (som på en del magneter som säljs) eller är den fristående? Fördelen skulle vara att den går att använda till annat, nackdelen förstås att man precis lika gärna kan sätta dit en annan figur, vilket blir förvirrande för kidsen. En annan fördel vore dock att eftertraktade figurer får två beståndsdelar – man kan sälja plattan till någon annan om man bara vill behålla figuren.

Rent spontant tror jag att de har en bra idé. Det finns onekligen lite plats kvar i butikerna och plånböckerna, och det är på något sätt ofrånkomligt att DC Comics tar upp kampen mot Marvel med hjälp av en annan mediajätte. Lego har ju som sagt både distributionskanalerna och mindshare i massor, så det här kan bli riktigt stort. Själv lär jag nog testa det, men allra mest ser jag fram emot en ny tillgång på figurer. Och alltså … vore det inte en FANTASTISKT bra idé att passa på att släppa fanfavoriter som Eowyn och Faramir, som inte fick plats i den ordinarie Lego-serien? Med tanke på att Gandalf är en av frontfigurerna verkar man i alla fall inte ha övergivit serien.

Lämna ett svar