Lego Harry Potter: Hogwarts Great Hall

Harry Potter var ett av de teman som tillsammans med Star Wars och Bionicles räddade Lego från konkurs, men jag missade det precis. När jag började samla igen hade Lord of the Rings precis ersatt det, vilket jag i och för sig inte hade något emot. Men i efterhand, och efter att ha sett filmerna, var jag lite sugen på några av grejerna som då förstås redan hade blivit rätt dyra.

Döm då om min glädje när Lego påbörjar en ny omgång set baserade på Harry Potter. Först ut var självaste stora salen i Hogwarts, ett redigt paket för 1200 riksdaler som dock bjuder på massor av godbitar. Själva bygget är inte ohyggligt komplicerat men det innehåller en hel del repetition. När det gäller byggnader så brukar det leda till snygga fasader och så också här. Även om det egentligen är ett lekset och interiören nog är viktigast, så är utsidan så tjusig att det hela fungerar rätt bra som ett Hogwarts i miniatyr (utan att köpa det där jättesetet för över 4000 kronor). Utöver själva salen finns bara ett torn som är relativt enkelt uppbyggt. Man får med en vanlig Lego-roddbåt och tanken är väl att återskapa scener ur den första filmen/boken. Det finns därför inget egentligt båthus utan bara en pytteliten brygga för syns skull. Jag noterar också att det här förmodligen är det närmaste vi kommer att Lego bygger en kyrka.

lego_greathall_01

Tittar man in i salen så finner man en väldigt nerskalad men ändå hyfsat överskådlig variant av designen från filmerna. Större delen tas upp av fyra bord med plats för tre-fyra elever vardera, och så har lärarna sitt podium med tre stolar. Genom en diskret anordning hänger en rad ljus uppe i taket (mer om dem senare) tillsammans med elevhemmens flaggor. Det ryms bara två åt gången och det finns bara två faktiska bitar att hänga upp, men man får fyra klistermärken att använda. Jag lär nog spara Hufflepuff och Slytherin tills jag har egna åt dem, för det blir mer flexibelt att kunna återanvända senare.

lego_greathall_hall

Tornet har fyra våningar men den nedersta har egentligen bara en trappa upp. Andra våningen är ett klassrum för magiska drycker, men Snape saknas ju och rummet är superlitet. Tredje våningen är en allmän vindkammare där man bland annat kan förvara sorteringshatten när den inte används. Och längst upp finns den magiska spegeln upphängd (vad den heter på svenska vete sjutton). Spegeln i sig har ovanligt många dekaler på sig och har dessutom fyra olika motiv, även här gjorda med fyra dekaler på två bitar. De är tryckta på bra speglande material och själva den grafiska designen på bilderna är strålande. Bakom spegeln gömmer sig sedan en bitbyggd variant av Dumbledores Fawkes. Slutligen erbjuds en stor men ganska simpel basilisk, dock ingen hemlig kammare att ha den i. På så sätt täcker det här setet i huvudsak in de första två filmerna men byggnaden går ju att återanvända till mycket. Det går också att koppla ihop med det separata setet med en längre del av slottet samt det där levande trädet, då blir det lite mer komplett även om jag väntar mig ett eller två set till för att verkligen bygga ut.

lego_greathall_tower

Lego har varit lite kinkiga med figurer i andra licensierade set på sistone så det är kul att se ett ganska ordentligt utbud här. Vi får förstås Harry, Hermione och Ron, här som sina yngsta varianter. Susan Bones representerar Hufflepuff, och bryr du dig inte om henne så kan du använda hennes delar till att bygga någon mer framträdande Hufflepuff-are (ha!). Draco Malfoy är förstås från Slytherin och eftersom han hade Quidditch-uniform i samlarserien så är det bra att få en enkel Slytherin-uniform här. Det finns ingen från Ravenclaw, men Cho i samlarserien hade ju i alla fall samma uniform med i deras färger så om du samlar på dig flera så kan du bygga tillräckligt med elever för att fylla upp rummet. Utöver barnen har vi Nearly Headless Nick, som, tror jag, är den första Lego-figuren av John Cleese. I lärarkåren finns sedan Richard Harris-versionen av Dumbledore, som jag dock bryr mig lite om eftersom de första två filmerna var så menlösa, och så Quirrell och McGonagall. Quirrell är lite anmärkningsvärd då hans första Lego-figur var anledningen till att Lego började trycka extra ansikten på baksidan. I hans fall var det förstås nödvändigt men numera är det himla kul att kunna variera sina figurer på det sättet, så vi får tacka den här annars menlösa typen för det. Samtliga figurer har utmärkt tryck och känns ordentligt mycket bättre än föregångarna från nästan tio år sedan. Jag gillar verkligen silverdekoren på Nicks kläder. Slutligen måste jag nämna Scabbers och Hedwig, två nya välgjorda djurfigurer.

lego_greathall_figures

Hagrid förtjänar ett särskilt omnämnande. Det har blivit några varianter av honom genom åren men de flesta har varit gravt överdimensionerade. Det här är en specialgjord figur som ändå följer de flesta reglerna för minifigurer. Han har samma huvud med hår som skulle passa på en vanlig figur, han har vanliga händer i de överdimensionerade armarna (som dock gnekar oroväckande när man vrider dem) och så korta ben under den långa rocken. Med tjusigt tryck blir han en riktigt bra figur och troligen en rätt eftertraktad sådan i samlarkretsar.

lego_greathall_mirror

Efter att ha byggt det här är jag väldigt förtjust, och det lär få stå framme så länge jag har plats (vilket i och för sig tyvärr inte är så länge). Bygget var rätt kul och framför allt erbjuds en himla massa nya spännande bitar. Kanske mest intressant är gallerfönstren som nu finns för vanliga fyrkantiga fönster. Tidigare fanns de bara för välvda ramar. Eftersom det är ordentligt många fönster får man också en rejäl bunt i det här setet. En annan bra ny bit är ljusen, som även har separata små ljuslågor. Hittills har ljus alltid behövt byggas av grova cylindrar i Lego, med gigantiska flammor på. Den här biten är mer kompakt och går dessutom att stapla. Jag ser många användningsområden för den, inte bara som ljus.

Ett trevligt bygge, roliga bitar, välgjorda figurer, fantastiska dekaler. Finns det några nackdelar? Jo, priset är inte jättebra. Du får som sagt räkna med ett standardpris på 1199 kronor men är du mer tålmodig än mig kan du enkelt hitta det för några hundralappar mindre. Det är utmärkt både som det är, som början på ett större Hogwarts-bygge eller bara för att använda bitarna till något annat. Rekommenderat!

Det här inlägget postades i Prylar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.