Lego Ideas: Pirates of Barracuda Bay – del 1

Lego Ideas är ett av de absolut bästa koncepten just nu som konsekvent levererar intressanta byggen, även om jag förstås inte skaffar allihop. Dels släpps det för många, och dels är det många som inte gäller något jag specifikt gillar, även om det alltid är välgjorda grejer. Men Pirates of Barracuda Bay kunde jag inte låta bli. Det här är ett av de största Ideas-projekten och lät länge orimligt, men Lego hade några idéer som skulle lyfta det till något utöver det vanliga.

pobb_ideas

Det ursprungliga projektet hette kort och gott Pirate Bay, men det var förstås rätt osannolikt att det skulle få behålla det namnet. Idén var en liten bosättning som utgjordes av skeppsvrak som hade inretts för att fungera som en permanent bas. Det var förstås gott nog, och hela bygget var väldigt detaljerat, men jag hade inte tänkt köpa det. Det var generellt ganska brunt, och faktum var ju också att det förlitade sig rätt mycket på delar som inte längre finns i produktion, framför allt den upphöjda bottenplattan som gav det mer volym. När man till sist visade upp den färdiga produkten var det därför en del som blev besvikna, medan jag istället direkt blev sugen.

pobb_01

Istället för godtyckliga skepp var det självaste Black Seas Barracuda, det gamla skeppet från 1989, som hade förvandlats till en piratbas. Nostalgifesten börjar redan med lådan, som är nästan exakt lika stor som det ursprungliga setet (jag har kvar lådan till det) och utformad med liknande detaljer. Instruktionsboken innehåller en beskrivning av fandesignern samt Legos egna, och även några bitar om berättelsen kring skeppet och dess invånare. Det hela byggs på små sandbankar som i sig är ganska detaljerade med koraller och lite djurliv, där man sedan har byggt upp plattformar runt vraket. Jag har alltid gillat den här typen av miljöer och som det är byggt skulle det vara världens bästa lekpark. Skeppet är uppdelat i tre större partier, så låt mig beskriva dem från vänster till höger.

Längst till vänster sitter skeppets för, upphängd i en liten vinkel för att ge det en naturlig känsla. Inuti finns en diskret toalett och uppe på däck finns ett smart konstruerat gångspel som omsluter den främre masten och som lätt låter dig höja eller sänka ankaret. Den främre masten och bogsprötet är helt intakta, men i bygget är det tänkt att man ska rulla ihop två av seglen och fästa på dem. Eftersom Lego-segel är hårdvaluta ville jag inte riskera att göra dem onödigt böjda, så jag hoppade över det steget. Här gillar jag galjonsfiguren som är elegant vinklad med fyra mjuka axlar som skapar en organisk båge upp till däcket.

pobb_02

Hela den bakre delen av skeppet har hamnat högt upp på en konstruktion av pålar som jag inte tänker fundera på hur piraterna faktiskt fick dit utan lyftkranar. Det har fortfarande mycket av sin forna glans, men ett nytt ihopspikat tak täcker det mesta av fönstren. Kaptenshytten är rätt orörd och är full av små detaljer, och går att komma åt via en plattform på baksidan. Annars är den huvudsakliga ingången genom ett hål i skeppets akterspegel, där rodret sedan används som dörr. Längst uppe på däck finns en liten kanon. Utanför finns en större brygga med diverse förnödenheter staplade, och via en trappa ner under vraket hittar man ytterligare detaljer.

pobb_04

Mittskeppet ligger längst till höger och är ombyggt till ett värdshus, med kök och ett par sovplatser. Uppe på däck finns också en ny konstruktion med en liten fängelsecell, ett klassiskt inslag från det gamla piratlegot. Även här finns en kanon, plus en extra på bryggan nedanför. Masten är delvis skadad, mest för att rymma den andra delen av skeppet intill.

pobb_03

Pirates of Barracuda Bay innehåller åtta figurer, lika många som det första skeppet, men de är aningen justerade. Kapten Redbeard själv är en extremt trogen uppdatering, som behåller den exakt samma kostymen men i modern tappning, och förutom ett gråare skägg är han sig lik. De övriga har lite friare tolkningar men samma teman. En av de två styrmännen är numera en kvinna, baserad på en karaktär från ett annat Lego-skepp. Den ursprungliga kvinnliga piraten, som var smått sensationell då hon var den första minifiguren med ett kvinnligt ansikte överhuvudtaget, är uppdaterad med inslag från modernare tappningar. Två av de gamla vanliga piraterna i randig tröja finns kvar, nu med gigantiska mustacher, medan en har blivit en skeppspojke. Slutligen finns en väldigt fritt tolkad pirat med bar överkropp proppad med tatueringar. Av de här är det förstås Redbeard som är den mest eftertraktade då originalet är så klassiskt, men alla är exklusiva till det här setet. Några delar återfinns däremot i tidigare piratset.

pobb_05

Med ett pris på 2299 kronor är förstås det här en ganska ordentlig leksak, men sett till priset per bit och omräknat mot inflationen är det tre gånger så många bitar för det dubbla priset. Fortfarande kanske inte något impulsköp, men piratlegofantaster får nog svårt att hitta något mäktigare än det här under överskådlig framtid.

Och då är det ändå inte allt, för Pirates of Barracuda Bay har en fenomenal funktion. Men mer om den i del 2.

Lämna ett svar