Lego Ideas: Pirates of Barracuda Bay – del 2

Pirates of Barracuda Bay är redan i sig ett jättetjusigt bygge som påminner om exempelvis Apocalypseburg från den senaste filmen, med massor av skrymslen och små detaljer. Men när Lego skulle förverkliga Ideas-förslaget tog man steget längre. De tre delarna av skeppet går nämligen att plocka loss från basplattan, och med små justeringar går det sedan att sätta ihop dem till en fullständigt skepp. Det här var förstås det som definitivt fick mig att vilja ha det till 175% – alltså nästan tillräckligt för att köpa två på en gång. Det är en ganska märklig process. När basen är färdigbyggd finns det kvar en liten påse med extradelar, och resten av instruktionerna går sedan ut på att plocka bort en massa bitar, och sedan bygga några små kompletterande stycken för att återställa skeppet till sjödugligt skick. Det här är mig veterligen första gången som Lego fått beskriva hur man ska ta isär något, det brukar ju annars ge sig självt.

pobb_06

Trots att det inte finns så många faktiska kopplingar mellan delarna sitter de väldigt stabilt tack vare en smart konstruktion, och resultatet är ett väldigt elegant skepp. Det är mer realistiskt än originalet, och blir en ganska trovärdig medeltida tvåmastad karack. Skrovet är konstruerat med lutande delar som får det att smalna av upptill, och hela aktern är vinklad i flera sektioner så att även hela akterdäck smalnar av bakåt och att akterspegeln är vinklad utåt som på originalet. Det har mindre utsmyckningar, kanske för att dekoren ska se åldrad ut, men den huvudsakliga färgsättningen är densamma.

pobb_07

Med alla segel uppsatta blir det väldigt tjusigt. Huvudseglen använder liknande tekniker som det nyare Imperial Flagship och hålls ut av bommar, men förseglet är monterat med moderna Lego-trådar med knoppar i ändarna. Det sitter bra, men det känns väldigt vanskligt att trä knopparna genom de små hålen i seglet, särskilt upptill där det blir väldigt tunt. Knopparna gör att det inte blir riktigt lika elegant som det snöre som gick över hela skeppet, men eftersom det här ska gå att ta isär var det nog svårare att göra så, plus att Lego sällan använder lösa trådar numera. En nyhet för skeppets design är ett mesansegel baktill. Det fanns bommar för det redan på originalet, men inget faktiskt segel.

pobb_09

Om man jämför skeppet sida vid sida finns det många likheter och de är ungefär lika långa och breda. Däremot är det nya skeppet betydligt högre, och det har förstås ett helt däck istället för den öppna, mer lekvänliga lösningen. För fem år sedan byggde jag faktiskt en egen nytolkning av skeppet, som behöll samma proportioner och bytte ut det gula mot guld, men så här i efterhand känns det lite som en billig piratkopia (ha!).

pobb_10

Jämfört med Imperial Flagship är nya Black Seas Barracuda snäppet högre sett till relingen, men också kortare och med bara två master istället för tre samt ett mycket kortare bogspröt känns det fortfarande som ett mer kompakt skepp. De är dock klart jämförbara, och båda kommer att ha en självklar plats i min samling.

pobb_11

pobb_12

Det finns dock några begränsningar för att det ska vara något så när rimligt att bygga ihop efter instruktioner. Insidan är fortfarande inredd som ett värdshus och trots att skeppet har åtta kanonportar går det inte att sätta några kanoner i dem eftersom de har fönsterrutor. Det finns ju också bara tre kanoner i det här setet. Det är också hur som helst svårt att komma åt innanmätet och det fungerar därför dåligt som leksak, men å andra sidan var det ju tänkt främst som nostalgifest. Om du vill återställa det till fullständigt skick behöver du därför bygga om lite själv och leta rätt på fem extra kanoner.

pobb_08

Men jag är fantastiskt nöjd med det här skeppet som det är, och med setet som helhet. Jag vill som sagt nästan köpa ett till, för att även basen är så häftig. Det är väl också en brist, att öarna och bitarna som blir kvar inte egentligen går att använda till så mycket, om du inte vill bygga något nytt på dem. Jag hade tänkt behålla basen, men nu när jag har satt ihop skeppet är det väldigt motigt att ta isär det igen, även om det bara skulle ta en halvtimme ungefär. Troligen kommer jag att packa undan de bitarna och hålla skeppet uppbyggt. Men oavsett vilket är Pirates of Barracuda Bay ett prisvärt, fenomenalt designat och ohyggligt nostalgiskt Lego-set som alla gamla piratfans absolut måste skaffa.

Lämna ett svar