Lego Spring Lantern Festival (80107)

För tredje året i rad släpper Lego ett par set baserade på kinesisk kultur, riktade specifikt mot den marknaden. Det första året fanns de bara tillgängliga i Asien generellt, och de var hett eftertraktade i väst eftersom de hade väldigt mycket roliga bitar och var generellt bra byggen. Förra året såg de därför till att göra dem tillgängliga även för västerlänningar, med två nya och utmärkta set. I år var det bara det här jag var intresserad av, men det är något alldeles extra.

springlanternfestival01

Spring Lantern Festival är inte helt oväntat baserat på traditionen med samma namn – och ungefär så långt sträcker sig mina kunskaper i ämnet. Det vi får är däremot något mer än bara ett litet bygge, utan en fenomenal park som täcker en och en halv basplatta, som dessutom är förberett för att passa in i en vanlig Lego-stad tillsammans med befintliga modulhus. På så sätt blir Spring Lantern Festival ett inofficiellt ”modulhus” i sig, och därför redan mer intressant.

Men jag var redan sugen på det av andra skäl. Det är fullproppat med lyktor, de flesta bestående av genomskinliga legohuvuden med tryck. Det finns också en cool upplyst tjur-modell, som syftar på att 2021 är oxens år i den kinesiska traditionen. Bakom firandet finns däremot en extremt traditionell och extremt charmig liten park, som passar perfekt in i alla tänkbara asiatiska stadsmiljöer.

springlanternfestival02

Till vänster, i den mindre sektionen som går att koppla loss och placera på andra sidan om man vill det, finns en kort gångväg inringad av lyktor, som leder upp till en liten paviljong. Den här är sexkantig, och har man pysslat med Lego ett tag inser man att det är extremt svårt att bygga sexkantigt. Bygget är också smått vansinnigt, med oväntade lösningar tills man slutligen får på taket.

springlanternfestival03

Till höger finns som sagt tjur-figuren, vid sidan av en gångväg som leder från den andra porten, över en mysig liten bro, och sedan ansluter till den vänstra sektionen. Under bron finns en liten damm, som är tjusigt detaljerad med en illusion av djup. Det använder samma tekniker som Ninjago City, Ninjago City Docks och den kommande Ninjago City Garden, så det skulle passa perfekt även i anslutning till dem. Som en liten extra bonus finns ett antal tiles med tryckta koi-fiskar i två olika färger, vilket verkligen sätter stämningen. Baktill i parken finns också ett litet bambuparti.

Figurerna är inte direkt huvudsaken här, men de är allihop välgjorda och bjuder på en del ovanliga bitar, inklusive några exklusiva 2021-tryck. I övrigt finns inga sidobyggen, vilket uppskattas eftersom allt fokus ligger på själva parken.

springlanternfestival04

Jag älskar den här serien. Det är förstås Legos sätt att flörta med en ny och potentiellt stor publik, men det är också Lego när de visar sig från sin bästa sida. Det finns inga klistermärken överhuvudtaget, utan alla bitar med dekor är tryckta. Det är väldigt prisvärt, med ett bitpris som är milsvida bättre än exempelvis vanligt stads-Lego. Trots att det har en relativt låg åldersgräns så bjuder det också på kreativ och komplicerad konstruktion.

Den enda nackdelen är väl att det enbart säljs via Legos hemsida, och efterfrågan är rätt brutal. Idag, tre veckor efter det släpptes, kan du inte ens förbeställa det i väntan på att lagren fylls på igen. De här seten tenderar att bli dyra i efterhand, så du kommer att få anstränga dig lite för att få tag på det. Men gillar du Lego och har minsta lilla intresse av asiatisk kultur så är det definitivt värt besväret.

Lämna ett svar