Lego The Beatles: Yellow Submarine (21306)

Jag gillar verkligen Lego Ideas, tjänsten där man får skapa egna set och om tillräckligt många gillar dem (inklusive Lego själva), så kommer de att produceras. Förutom givna favoriter som Classic Space-mechan och Curiosity Rover så har jag också köpt set baserade på Big Bang Theory och Doctor Who, inte minst eftersom de innehåller massor av unika och roliga bitar.

När det då är dags för The Beatles att bli Lego tillsammans med sin klassiska Yellow Submarine från filmen (och låten) med samma namn, då var det bokstavligen att hänga på låset. Första november släpptes den, idag anlände paketet och nu är den byggd.

lego_yellow_submarine_01

Jag kan tänka mig att åtminstone en del av den tänkta publiken inte är Lego-fantaster, för det är ett ganska enkelt bygge. Men det utnyttjar snygg Lego-matematik på många håll och drar fördel av massvis av sidobyggen för att uppnå de rundade kanterna. Det finns knappt en rak linje någonstans på den här psykedeliska ubåten och det har fångats utmärkt, delvis med hjälp av helt nya bitar som kommer att dyka upp mer och mer under 2017. Bland annat finns nya rundade hörntiles och makaronformerna som används till periskopen. Jag måste också nämna det geniala användandet av danska korvar till relingen – John Lennon hade nog fått sig ett gott skratt om han hade sett det.

Som ett lite lyxigare set (trots ett fullt acceptabelt pris på 549 kronor) kommer hela alltet i en rejäl låda som är smockad med Beatles-inspirerade bilder, och till skillnad från de flesta set (även i samlarserier) är precis alla bitar förtryckta utan klistermärken, inklusive en massa små knappar och paneler ombord. Jo, för alla fyra Beatlarna ryms förstås inuti ubåten också.

Det är en lite märklig situation där figurerna är designade efter filmfigurerna som är tämligen stiliserade versioner av själva gruppen, men det fungerar. John och Paul har lite töntiga leenden (precis som i filmen) men eftersom alla har ett alternativt ansikte går det att välja. Detaljrikedomen är ganska enkel, även det utifrån förlagan. Jag hade förstås gärna sett en extra uppsättning, kanske i Sgt Pepper-kläderna, men att överhuvudtaget få officiella Lego-Beatlar är smått omtumlande till att börja med. Som extra bonus, troligen för att Lego hade några kronor kvar i budgeten, får vi en märklig tolkning av den märklige bruna filuren Jeremy Hillary Boob (ja), som återanvänder en modell från Nexo Knights.

Som leksak betraktad är nog användningsområdet ganska smalt, även om det som sagt går att klämma ner hela gänget i ubåten. Men å andra sidan är det knappast lek som är huvudsyftet när man gör en modell baserad på en 48 år gammal film. Men är du ett Lego-fan vill du ha den för alla läckra små bitar, särskilt en massa i gult och brandgult. Är du ett Beatles-fan vill du ha den för att – ja, gissa. Och är du både och … ja då är det väl bara att köpa två!

Och så klämmer vi i allihop, från början:

IN THE TOOOOOOWN WHERE I WAS BORN
LIVED A MAAAAAN WHO SAILED TO SEA

lego_yellow_submarine_02

Lämna ett svar