Lego Women of NASA (21312)

De senaste seten som rullade ut från Lego Ideas var den gigantiska Old Fishing Store, som praktiskt taget var i klass med modulhusen och dessutom hade ett liknande pris, och enmetersbygget NASA Apollo Saturn V. Men det här är fortfarande en serie (om man kan kalla det så) med vitt skilda teman och prissättningar, och Women of NASA är betydligt mer anspråkslöst.

För några år sedan släpptes Research Institute, som bestod av tre små vinjetter med kvinnliga vetenskapsmän inom astronomi, paleontologi och kemi. Det fick mycket uppmärksamhet även utanför Lego-kretsar men Lego hade underskattat efterfrågan och setet tog slut nästan direkt, och kunde inte tillverka fler just då. Ett försök att lansera en ren uppföljare lyckades inte. Men det här är tillräckligt annorlunda och dessutom fortsätter det Legos goda samarbete med NASA.

lego_womenofnasa01

Om vi börjar med bygget så är det ganska snabbt avklarat. De tre små byggena tar kanske en halvtimme att sätta ihop, men bjuder på en del smarta tekniker och roliga bitar. Bland annat är Hubble-teleskopet byggt av en soptunna (som inte gått att hitta sedan 2009 i den färgen) och väggen bakom Margaret är uppsatt på ett klurigt sätt med clips nertill. Det finns inte heller några klistermärken. Nu är kanske inte namnskyltarna särskilt användbara i andra sammanhang, men Hubble-bilden av konnebulosan bakom Nancy är jättetjusig och kan definitivt fungera bra som konstverk någonstans.

Även om byggena är eleganta i sin enkelhet är det figurerna som är höjdpunkten, och den främsta anledningen att jag köpte det här setet (framför allt att jag köpte det två gånger, ifall jag behöver fler). Nancy är kanske den enklaste och bortsett från kopplingen till den faktiska personen är det ganska likt en tidigare godtycklig ”Grandma”-figur. Margaret har ett bedårande leende och väldigt detaljerade kläder, och hennes hår är också ganska ovanligt. Allra bäst är dock Mae och Sally. Deras respektive flygoveraller är extremt detaljerade med uppdragsmärken och allt. Mae är särskilt användbar eftersom mörkhyade figurer är så ovanliga och liksom de övriga tre har hon två ansiktsuttryck att välja mellan.

lego_womenofnasa02

Det går förstås inte att blunda för den bredare betydelsen av det här setet. Det är nog många med mig som generellt tänkt sig NASA som en hoper allvarliga män i labbrockar, särskilt under den tidiga eran. Därför finns också ett utbildningsvärde i det. Margaret Hamilton var ledare för teamet som utvecklade programvaran till Apollo-raketen. Nancy Grace Roman var hobbyastronom som sedan var med från början på NASA och blev dess första kvinnliga chef. Hon var sedan drivande i utvecklingen av Hubble-teleskopet. Mae Jemison var utbildad kemist och medicinläkare som vidareutbildade sig till astronaut och 1992 blev den första mörkhyade kvinnan i rymden. Och slutligen Sally Ride, som är fysikprofessor och som 1983 var NASA:s första kvinnliga astronaut. Ursprungligen skulle setet även ha inkluderat Katherine Johnson, matematikern som beräknade flygbanorna för Mercury- och Apollo-projekten, men hon uteblev i det färdiga setet.

Tyvärr vore det inte idag om det här setet inte hade skapat en del kontroverser. Många hävdar att det är fel att fokusera enbart på kvinnliga forskare (tänkte skriva vetenskapsmän men det lät fel i sammanhanget). Att ojämställdhet inte ska kontras med mer ojämställdhet. ”Var är Men of NASA?” frågas det? Och då har man förstås helt missat poängen eller valt att ignorera den. Det har redan släppts officiella NASA-set med manliga astronauter, dock inte namngivna sådana (men talar man om månlandningen med Apollo 11 är det rätt uppenbart). Och Lego har annars i modern tid varit noggranna med att ha både kvinnor och män i sina rymdraketer. Och som sagt: det skulle inte vara någon större överraskning för någon att peka ut att det jobbade en massa män inom NASA.

lego_womenofnasa03

På det hela taget är alltså Women of NASA ett mycket intressant set som har ett relativt överkomligt pris på 299 kronor. Ett lågt bitantal kompenseras av påkostade detaljer och tryckta bitar, och som vanligt levereras det i en elegant kartong med en välgjord manual.

Lämna ett svar