Linda och Valentin: Samlade Äventyr 4

Äntligen är det här: samlingsalbumet jag har väntat på sedan jag fick veta att Linda och Valentin skulle ges ut igen. Jag hade fått tag på hela den svenska utgåvan förutom del nio: ”Tåg till Cassiopeja, tag plats”. Eftersom det och de följande tre albumen råkar utgöra en sammanhängande historia (egentligen två dubbelalbum men båda hör ihop), och eftersom detta är gräddan av serien, tenderar de att vara hysteriskt dyra med priser lätt mellan 500-1000 kronor styck. Att därför kunna köpa hela historien i ett paket för under 300 kronor är rena kapet oavsett hur man räknar.

lindavalentin_samladeäventyr4_01

Men framför allt är det här två riktigt bra historier. I ”Cassiopeja” och ”Tåg från Brooklyn, slutstation Kosmos” utreder våra hjältar ett hot mot jorden i form av elementarvarelser som dyker upp oväntat. Medan Linda letar ledtrådar i Cassiopejas stjärnbild är Valentin i Frankrike på åttiotalet för att stoppa monstren, och kontrasten mellan de klassiska science fiction-bilderna och den alldagliga tillvaron på jorden är fantastisk. Berättelsen har också en märklig, nästan drömlik stämning där hjältarna kommunicerar via en telepatisk länk som påverkar Valentins redan lite bräckliga psyke. Till sin hjälp har han Albert, en gemytlig äldre herre som arbetar för rumtidstjänsten och hjälper till att styra upp de värsta klavertrampen, som en brittisk MIB. Som vanligt är det Linda som står för förnuftet och löser problemet när Valentin egentligen bara ägnar sig åt meninglöst actionhjältande.

lindavalentin_samladeäventyr4_02

Den andra historien, fördelad på ”Spöket från Inverloch” och ”Hypsis blixtar” är om möjligt ännu mer experimentell. Det första albumet skiftar mellan flera parallella historier där Linda och Valentin egentligen bara deltar på några sidor. Våra vänner shingouzerna, den luriga handelstrion, återvänder i ett besök på planeten Rubanis (som senare är centrum för albumet ”Maktens cirklar”) där de samlar information å jordens räkning. Även rumtidstjänstens gamla chef (i ny, betydligt coolare design) och andra agenter samlar ledtrådar kring konspiration som skulle komma att bli kärnvapenkatastrofen 1986 som lade grunden för hela seriens bakgrundshistoria. De samlas slutligen på slottet Inverloch, som är utgångspunkten i det andra albumet. Där börjar en polarexpedition för att leta rätt på ett mystiskt skepp med band till Hypsis, den planet som verkar ligga bakom hela hotet mot jorden.

lindavalentin_samladeäventyr4_03

Som separata album är de här lite väl udda för sitt eget bästa, med massvis av långa dialoger och stillsamma skildringar, med bara enstaka actioninslag. Men som sammanhållen berättelse, i det formatet, är de bättre än allt annat i serien hittills och, skulle jag säga, bland toppskiktet i seriegenren generellt. Teckningarna är magnifika och texten är intelligent, förstås återigen i bra översättning av Björn Wahlberg. Samlade Äventyr 3 hade tre bra serier men det här är seriens absolut höjdpunkt. Det är svårt att välja en favorit eftersom de lite mer lättsamma äventyren också är representativa för Linda och Valentin, men det går inte att bortse från kombinationen av både kvalitet och kvantitet i del fyra.

Cobolt Förlag meddelar för övrigt att uppslagsboken ”Les Habitants du Ciel” kommer att översättas som ”Himlavalvets inbyggare” i två delar parallellt med ordinarie album under nästa år! Äntligen kan jag sluta våndas över att jag missade originalet!

Lämna ett svar