Lite skisskritik, tack?

Ett av mina många projekt de senaste två åren ungefär, är att rita porträtt av de gamla rollspelsfigurerna vi skapade en gång i tiden, cirka 1991-2001. Många av dem blev sedermera klassiker som jag återupplivade i vartenda tänkbart spel senare (Elder Scrolls, World of Warcraft och till och med Soul Calibur) men många var också figurer som aldrig fick ett ansikte. Dem är det extra kul att sitta och utforma så här i efterhand, fundera på hur ett alviskt bredsvärd ska se ut så här tjugo år senare, post-Jackson.

En bieffekt är också att jag håller ritandet vid liv. Som så mycket annat är det en färdighet som förfaller så fort man slutar, och jag vill gärna behålla den lilla färdighet jag har. Så då blev de här små snabba bilderna ett bra sätt att slå två flugor i en smäll.

Skisserna gör jag på post-it-lappar (som sedan fyller väggarna på jobbet) med blyerts, först en enkel skelettskiss och sedan mer och mer detaljer. När en bild är klar scannar jag in den och gör ”tuschar” sedan i Painter. Nästa steg, som jag bara har gjort på ett fåtal bilder hittills, är att lägga på färg och skuggningar och fixa en bakgrund i Paintshop Pro.

Även Painter kräver sin övning. Jag använder en gammal Wacom Volito-ritbräda som inte är sådär enormt precis, och dessutom är den både för liten och jag för skakig på handen för att dra såna där eleganta linjer. Istället passar jag på att använda en lite skakig, skissig stil som fungerar utmärkt med Dry Camel-penseln (skulle jag vara riktigt pretentiös skulle jag kalla den sumi-e-inspirerad). Och onekligen blir det någon sorts förbättring. Hsien-Ko här nedanför var en av de första jag tuschade och jag blev aldrig riktigt nöjd med henne. Jag försökte korrigera missar i blyertsskissen men fick henne bara att se konstig ut. Eftersom jag ändå var nöjd med originalbilden bestämde jag mig för att rita om alltihop med min nyare stil, och resultatet ser du till höger. Förbättring? Jag hoppas det.

Nu börjar jag närma mig slutet på figurer som är någorlunda intressanta att rita (senast blev det en syster till en av mina och en bekant till Hsien-Ko här), men det lär knappast ta slut för det. Inte nog med att jag vill tuscha om några av mina tidigare bilder, några är jag inte alls nöjd med och lär göra om helt och hållet. Så det här blir nog ännu ett litet evighetsprojekt…

2 tankar kring ”Lite skisskritik, tack?

  1. Mikael Inläggsförfattare

    Nej, jag ska inte börja ge mig på fightingfigurer. Och gör jag det är nog Duo Lon en av de absolut sista, hatar den typen.

  2. Erik Malm

    Jo, den högra bilden är bättre. Om du vill ha uppslag så skulle jag gärna se en enkel Duo Lon med ett av sina spöken bredvid sig….

Lämna ett svar