Mänskligheten är självmordsbenägen

Igår läste jag om en oroande biomedicinsk nyhet och idag om ännu en. Det verkar vara säsong för katastroffilmssinspirerande forskning.

Det första gäller ett försök att rädda liv i malariadrabbade områden på ett lite drastiskt sätt, nämligen att genmanipulera myggor så att honorna inte kan flyga, och därmed inte kan fortplanta sig eller sticka någon. Hanarna är däremot kapabla att sticka iväg och hitta andra, osmittade honor, och på så sätt föra den här genen vidare.

Räddningen: Tydligen ska bara det här fungera om man samtidigt tillför någon sorts besprutning, så myggdöden kan begränsas till ett ställe och sprids inte ohejdat. Men då är frågan varför man inte bara besprutar på en gång utan att blanda i genmanipulation.

Domedagsscenario: Att den här genen på något sätt sprids till andra arter eller muterar för att inte begränsas längre. Jag läste en mycket övertygande roman av Frank Herbert om ett specialbyggt virus som dödade alla kvinnor i världen som inte hann isoleras, Vita Pesten. Från att ha ihjäl mygg till att avliva mänskligheten är steget långt, men samtidigt vet vi knappast alla tänkbara scenarion. Och överhuvudtaget känns det som att leka gud lite väl mycket.

Den andra gäller ett influensavirus, en supervariant av fågelinfluensan H5N1, som en forskare i Holland har experimenterat med. Genom att korsa det i olika generationer illrar (jag visste att de skulle bli mänsklighetens undergång) har man lyckats framställa en ny variant som smittar betydligt enklare och dessutom har högre dödlighet. Tanken är, hoppas jag, att kunna ta fram effektiva botemedel mot den här typen av supersjukdomar. Men samtidigt debatteras det om huruvida tillvägagångssättet ska göras tillgängligt för flera. NEJ, FÖR I HELVETE! Inte förrän det redan finns ett botemedel och ett bra sätt att framställa det. Sen kan ni få leka bäst ni vill.

Räddningen: Medan det är lätt att överreagera och se det här som medicinens svar på vätebomben, så kan det en dag visa sig vara den stora räddningen, just genom att låta oss skapa effektiva vaccin och hålla dem i beredskap till den dagen något liknande faktiskt dyker upp naturligt. Men…

Domedagsscenariot: Det är svårt att tänka sig att någon skulle använda något så okontrollerbart som virus som ett vapen, om man inte råkar ha full tilltro till sitt immunförsvar (som dessutom kan vara ett hinder om det är för starkt, med den här typen av sjukdomar). Men å andra sidan finns det många människor som gör saker som är svåra att tänka sig, och ett bättre utpressningshot än ”tänk om någon skulle råka hälla ut några hundra liter av det här på Schiphol eller LAX om de inte fick 657892 fantasiljoner, hint hint” finns nog inte.

Så slutsatsen: folk har generellt koll och det behöver inte bli en dussinthriller av hela verkligheten för det, och vi har onekligen överlevt en del riktigt korkade uppfinningar (som det första testet av vätebomben som hade en teoretisk chans att kunna antända hela atmosfären). Men nog finns det saker som kanske borde lämnas orörda…

Lämna ett svar