Microsofts Scorpio

Nu börjar ryktena konkretiseras, och är det något man har lärt sig så är det att såna här rykten nästan alltid stämmer. Microsofts Xbox One-uppgradering kallas Scorpio, och det är en massiv best minsann. Xbox One har cirka 1,32 teraflops i ren beräkningskapacitet, medan Playstation 4 ståtar med 1,84. Det sägs nu att Playstation 4 Neo kommer att ha 4,14, vilket är en rejäl uppgradering som ska möjliggöra 4K-film och bättre upplösning och lite sånt. Men Microsoft satsar ännu högre och Scorpio ska ha hela 6 teraflops. Då snackar vi en riktigt tung maskin, mer än fyra gånger starkare än nuvarande. Maskinen förväntas utannonseras snart, möjligen under E3, men ska inte släppas förrän nästa år.

Några reaktioner. Wow, det är massvis med kraft där. Gott och väl tillräckligt för att ta ledningen vad gäller prestanda, och nästan en ny konsolgeneration i sig. Visst, man brukar prata om minst en tiodubbling men fyra gånger är inte illa det heller. VR kommer att vara en barnlek, och den kommer ju förstås också att köra alla gamla spel. Men samtidigt är det väldigt märklig timing. Det känns mer Sega än Microsoft – så fort det blåser lite kallt så vräker man på med en nyare, fetare hårdvara. Som rätt oengagerad Xbox One-ägare har jag svårt att motivera varför jag ska behålla konsolen i ett drygt år. Det känns vettigare att sälja den medan den har något som helst värde, och sen möjligen skaffa en Scorpio om de exklusiva spelen börjar trilla in.

Nästa fråga är vad vi ska ha all den här kraften till. Visst, den kommer att kunna göra spelen i klass med betydligt tyngre datorer, men vi snackar fortfarande i stort sett samma generation. Om det nu kommer att finnas spel som Neo inte pallar med i 1080p och 60 fps, så kanske den kan köra dem lite bättre. Men allt talar för att man inte vill dumpa de gamla användarna och att spelen inte kommer att bli exklusiva. Det här är ju ett dilemma som även gäller Neo: antingen kommer vi att få tyngre spel som visserligen fungerar på de gamla formaten men extremt dåligt, så att det känns som att ha den gamla generationen av multigenerationsspel, eller så kommer det att komma spel som enbart fungerar på de nya (läs: Xenoblade Chronicles 3D till New 3DS).

Men frågan är om inte Microsoft överanstränger sig. De har haft en framgångsrik konsol och den var jämbördig/snäppet sämre än Playstation 3. Den här situationen påminner snarare om generationen innan. Skillnaden mellan Xbox One och Playstation 4 är i stora drag som Dreamcast och Playstation 2. Nu siktar Microsoft ännu högre, men efter Neo kommer jämförelsen att vara ungefär som mellan Playstation 2 och Xbox. Och den matchen vet vi också hur den gick.

Extra komiskt i sammanhanget blir det väl med NX. Det har spekulerats att den skulle, i bästa fall, vara jämförbar med de ursprungliga One och 4. Nu kommer den nätt och jämnt att hinna släppas förrän båda de andra gasar ifrån.

Hur som helst ska det bli extremt spännande (och dyrt) att hänga med framöver. Egentligen borde jag vara förbannad, men jag vill fortfarande att den första VR-generationen ska ta fart och starkare konsoler är ett viktigt steg i den riktningen. Men hur kommer gemene man att reagera på en konsolgeneration som i praktiken skurits ner till 3-4 år?

Det här inlägget postades i Nintendo Switch, Playstation 4, Spel, Xbox One. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.