Mikaels förenklade yakiniku

Sedan jag provade yakiniku på stans bästa restaurang, Take Mikado, har jag varit närmast besatt. Eftersom jag fick en riskokare till jul passade det bra att börja experimentera i hemmet också, även om jag knappast kan nå upp till Mikados kvalitet.

Jag började med ett recept från recept.nu, men eftersom jag sällan har färska råvaror hemma fick jag justera receptet lite. Det visade sig dock bli alldeles yppans gott ändå, så här är min förenklade yakiniku, fyra portioner. Receptet går också bra att skala upp till fler, jag gjorde just sex portioner (så lunchen är räddad för nästa vecka).

Skala och skär upp ett päron i små bitar, och mixa det till smet. Du behöver inte vara petig med skalandet, det behövs bara drygt ett halvt. Det går också utmärkt med motsvarande mängd äppelmos. I samma bunke, häll på 4 matskedar socker, 1 matsked sesamfrö, drygt 0,5 matsked ingefära och 1 matsked vitlökspulver samt en nypa svartpeppar. Receptet säger färsk ingefära och vitlök, om du har. Receptet säger också 4 matskedar finhackad purjolök men jag gillar inte det. Häll ner 5 matskedar soja och rör om till en jämn sås. Det går bra med både japansk soja och kinesisk.

Skär upp 600 g lövbiff eller finskuren entrecote i lagom munsbitar, cirka 4 centimeter. Det går också bra med kyckling men blev inte riktigt lika mums (notera att då kallas det yakitori, inte yakiniku). Lägg i en bunke och häll 4/5 av såsen över och rör om.

Skölj fyra portioner ris i kallvatten och häll upp i riskokare eller kastrull med vatten enligt instruktioner på förpackningen. Påbörja kokning.

Stek köttet i stekpanna på halvhög temperatur i omgångar.

Ta några skopor färdigkokat ris i en skål, lägg en rejäl portion yakiniku ovanpå och toppa med en skvätt av såsen som blev över. Ät med pinnar, bestick eller valfri ledig extremitet. Itadakimasu!

Lämna ett svar