Mycket nygammalt på Tokyo Game Show

Knappt har man hämtat sig från Gamescom så är det mässa igen, och den här gången på hemmaplan för många av mina favoritutvecklare. Det är på Tokyo Game Show vi brukar få nya spel av Capcom, Namco, Square-Enix, Sega, Konami… ja, ni vet, företagen som byggde hela branschen. På senare år har det däremot blivit mer och mer uppenbart att det inte längre är fallet. Japan är irrelevant, och det är bara några enstaka spel som fortfarande dyker upp och överraskar. Att det spel jag hoppas på som är mest sannolikt att dyka upp visar sig vara Soul Calibur 6 (som sedan förstås inte dök upp) är ganska talande.

Sony hade i alla fall en presentation av kommande nyheter och det fanns en del intressant. Men det allra mest talande var att nästan allt är multiplattform, inom Playstation-formatet. Det fanns, förutom Bloodborne som siktar på en internationell publik, inte ett enda Playstation 4-exklusivt spel. Det är illa. Första året kan det komma konverteringar i massor. Om det ser likadant ut inför andra året så är det svårt att få något hopp om framtiden på hemmaplan för Sony. Visst, där har de Vita (som lever och har hälsan till skillnad från i väst), men det är ytterligare ett steg på den bakåtsträvande vägen mot total menlöshet.

* Dragon Quest Heroes är Square-Enix motsvarighet till Hyrule Warriors, och utvecklat av Omega Force som alla andra Warriors-spel. Trots att min koppling till Dragon Quest-serien är rätt begränsad (jag har spelat fyra av spelen en del) känns det rätt charmigt, och skulle det kallas Dragon Warriors i väst så vore det onekligen lämpligt. Men alltså, mer Musou-spel? Och det är PS3/PS4, så det kommer inte att bjuda på några grafiska sensationer.

* Resident Evil Revelations 2, mer survival horror för PS3/PS4/360/XO/PC. Meh.

* Everybody’s Golf återvänder till Playstation 4, nu med mer sociala delar. F2P? Inte omöjligt. Serien är kul men finns onekligen på hundra andra format.

* Persona 5 kommer att släppas på både Playstation 3 och Playstation 4. Det lär bli det första intressanta japanska rollspelet på PS4 nästa år och trailern bådar gott, men…

* Senran Kagura Estival Versus (jag tror att de bara driver med oss vid det här laget vad gäller titlarna) kommer till både PS4 och Vita, och verkar vara mer av samma sak: enkla beat’em up och massor av jättebröst. Och ska det vara någon poäng med det så hade det varit trevligt med bättre modeller än vad Vita kan åstadkomma.

* Nästa spel i Ys-serien kommer till PS4… och Vita. Jag vet inte om jag ska vara glad för att Vita får spel eller ledsen för att PS4 får trötta uppkonverteringar från ett 1,5 generation äldre format.

* Luminous Arc Infinity kommer till Vita.

* God Eater 2: Rage Burst kommer till PS4… och Vita. Brydde mig inte om den första Monster Hunter-klonen.

* Det var känt sedan ett litet tag tillbaka, men Yakuza Zero är till PS3 och PS4.

* Dead or Alive 5: Last Round kommer till PS3/PS4/360/XO. Visst, spelet skulle må bra av miljöer och bildkvalitet som matchar modellerna, men eftersom det även släpps på föregående generation så lär det knappast bli några jätteskillnader.

* Okej, jag missade tydligen ett spel: Disgaea 5 kommer exklusivt till Playstation 4. Fast det känns som att det kommer att konverteras runt som de tidigare spelen.

* Okej, och nästa Fairy Fencer F.

* Det är oklart om det kommer att bli ett spel eller bara är ett grafikdemo, men Summer Lesson för Morpheus är extremt imponerande… och inte så lite läskigt. Kommer vi att få sitta och hänga virtuellt med söta skolflickor så kan Morpheus bli en storsäljare. Och tidningsrubrikerna kommer inte att bli att leka med. Fast det står uttryckligen att det är ett demo – jag förmodar att Tekken-gänget har viktigare saker för sig.

Det vill säga: uppföljare på samtliga av den handfull spelserier som har lyckats slå på sistone, och nästan uteslutande multiplattformare. Nu kanske man inte ska gå händelserna i förväg förrän mässan är över (eller ens formellt har börjat) men var är storspelen? Var är Final Fantasy XV, var är Deep Down, var är Metal Gear Solid? Var är fightingspelen som visar vad som är möjligt på nästa generation (inte ens Tekken 7 syntes på Sonys visning)? Och var, för i helvete Sony, är The Last Guardian?

Det här inlägget postades i Playstation 3, Playstation 4, PSVita, Spel, Xbox 360, Xbox One och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.