Något datorproffs där ute?

Jag börjar vara måttligt förtjust i min dator just nu. Den senaste tiden har den börjat strula mer och mer. Det började med att Opera började krascha till och från. Till slut tröttnade jag och installerade Chrome istället, men det dröjde inte länge förrän det kraschade också. Det var mest när jag körde någon sorts plugin, som när jag kollar på film på Youtube eller kör Googles bildsökning. Men sen hände det utanför någon browser överhuvudtaget, att datorn bara startade om.

Nu händer det oregelbundet men flera gånger per dag, på olika sätt varje gång. Antingen blir det en blåskärm (med allt från inget felmeddelande alls till minnesfel till IRQ-fel), eller också startar den bara om helt utan förvarning. Det händer också att hela bilden låser sig, ibland så att musen fortfarande fungerar och ibland helt låst, så att jag måste starta om manuellt genom att hålla in strömknappen.

Jag har installerat om Opera men uppenbarligen har det inte med saken att göra. Jag har kört MemTest och HD Tune för att kontrollera att minne och hårddisk är i bra skick. Jag har uppdaterat Microsoft Security Essentials och kört virusscanning. Jag har kört senaste Windows Update. Eftersom inget av detta hjälpte har jag öppnat upp datorn och städat. Jag tog bort en massa damm från processorns kylflänsar och fläkt, och allmänt från hela lådan. Jag har kontrollerat eventuella glapp i kontakter och plockat ur grafikkortet (Geforce 9800 GTX+) och testat med mitt gamla, ett Radeon som jag däremot inte kunde få igång Windows med utan att köra i felsäkert läge. Men jag avinstallerade Geforce helt och plockade sedan hem nya drivrutiner till det också när jag stoppade tillbaka det. Igår kunde jag köra World of Warcraft en stund utan problem och även köra Paint Shop Pro ett tag, men i det senare dök det upp skumma grafikbuggar, som suddiga trianglar som svepte över skärmen ibland.

Med alla slumpmässiga krascher och särskilt grafikbuggarna där tror jag att det är något strul med antingen moderkortet eller grafikkortet, och båda är förstås halvbökiga att byta. Det vore också irriterande att byta det ena och ändå ha kvar problemet, så jag lutar åt att helt enkelt byta ut hela datorn. Det mesta av innehållet ligger redan på en extern hårddisk, det är mest programinstallationer på C:. Men det är en himla massa strul som jag helst skulle vara utan.

Och DÄR kraschade min Chrome-sida med ”Oj, ett fel har uppstått”, men det gick att gå tillbaka och fortsätta skriva som tur var. Ni ser, sjyssta arbetsförhållanden. Jo, en eventuell ledtråd är att det såg ut att vara något gojs på en av kondensatorerna på moderkortet, mellan processorn och minnena. Det var damm på den och dammet var brunt, som om det var rostigt eller hade fått batterisyra på sig. Det skulle väl kunna vara en uppenbar anledning till att saker pajar.

Datorn är en AMD Athlon 64 Dual Core 2.60 GHz, 3 GB DDR2 RAM (2*1 GB + 2*0,5 GB), Windows 7 Home Premium 64 bit med Service Pack 1, som sagt med Geforce 9800 GTX+. Tips på eventuella lösningar eller en lämplig billig dator att ersätta den här med mottages tacksamt som kommentar eller till mikael (snabel-a) beardednerd.se. Annars åker den här snart ut genom fönstret.

Lämna ett svar