Nämen, Microsoft tänker om

Power to the people! Eller nåt. Efter massiva, massiva protester, en rent pinsam opinionsundersökning på Amazon och förhandsbokningar där Playstation 4 krossar Xbox One har Microsoft tvingats tänka om. Redan en dryg vecka efter E3 berättar Don Mattrick att begränsningarna är borttagna.

* Du behöver inte vara online för att spela singleplayerspel överhuvudtaget, förutom en första registrering med konsolen.

* Full äganderätt för skivbaserade spel, som alltså går att sälja, byta eller låna ut helt fritt.

* Nerladdningsbara spel fungerar offline, skivbaserade spel kommer att kräva att skivan sitter i maskinen, precis som idag.

* Konsolen är regionsfri – fritt fram för eventuella obskyra datingsimulatorer och shoot’em ups.

Det är… oväntat, men trevligt att höra. På E3 framstod Microsoft som oändligt arroganta och Sony som frihetskämpar. Nu är det bara priset och Kinect som är skillnaden, men å andra sidan har Microsoft kvar sitt ess i rockärmen i form av fler exklusiva spel (i nuläget). Det förändrar läget. Det finns fortfarande ett litet, litet frågetecken: vad händer den dagen inte ens startregistreringen går att göra på Xbox One? Men det känns som ett enklare problem att lösa än en konsol som konstant måste ringa hem för att fungera. En annan fråga är vad som händer med den generösa utlåningspolicyn, där man kunde låta en annan spelare på ”familjelistan” spela samma spel, men det är också relativt oviktigt i sammanhanget.

Xbox One – numera möjlig att köpa utan att känna sig grundlurad. En klar förbättring.

Lämna ett svar