Nintendo Labo – genial skapelse?

Det sägs att gränsen mellan geni och vansinne är väldigt tunn, och när Nintendo nu lanserar ett sätt att bygga egna speltillbehör i kartong med Nintendo Labo så är det svårt att säga vilken sida de ligger på. Labo är två olika paket med färdigperforerade kartongskivor som man trycker ut och sedan bygger ihop enligt instruktionerna. Med remmar, snören och andra småbitar konstrueras sedan mekanik som kan interagera med Switchen och dess kontroller. Skulle man behöva så kommer också ritningarna till alla delar att släppas gratis så man kan bygga egna varianter.

Som en allmänt pysslig människa tycker jag att det låter superkul, men som en allmänt pysslig människa har jag också redan så mycket skrot att jag inte har plats för en massa kartongbyggen framför tv:n. Jag undrar också hur kul det blir i längden. Robotdräkten låter definitivt mest lovande, utan att använda VR ger den barn möjlighet till ett rätt coolt motion-capture-system för att direkt styra en jätterobot på skärmen. Och de får bygga det själva och se hur allt hänger ihop, och kanske inspirera till egna lösningar.

Det skulle kunna bli lika stort som Lego (eller som de där pysselböckerna jag älskade som liten, med batterier och lampor och sånt), och det skulle kunna bli en flopp. Allra helst skulle jag vilja se en kreativ svit där man kan skapa egna program som kan interagera med kontrollerna, men det kanske kommer senare. Med all goodwill som Nintendo har byggt upp det senaste året är de i alla fall i en god position att lansera något så här knäppt. Och att uppmuntra till kreativitet och tekniskt kunnande är förstås alltid värt att applådera!

Lämna ett svar