Nintendo på E3 2015

Jag var på väg att köpa en Wii U. Jag tänkte att Star Fox skulle räcka till en början, för snart kommer ju ändå spelen som bara måste komma. Det är jag inte alls säker på längre. Nintendo Digital Event var ett mischmasch av konstiga idéer, spinoffs och framför allt en överdos av Mario som var ovanligt stor till och med för att vara Nintendo.

Ska man vara lite elak så var det enda egentliga nya till Wii U det kommande Star Fox Zero. Och det ser strålande ut, visst. Jag är inte helt säker på fördelningen mellan Arwing och Landmaster samt den märkliga helikoptern. Det luktar mer Star Fox 64 än Star Fox, vilket inte är helt optimalt. Men vi verkar slippa renodlade markuppdrag och det ser mysigt ut. Men annars? Wii U får ytterst lite av vikt. Super Mario Maker är kreativt och trevligt, med grafikblock och fiender från fyra olika spel … men att bygga egna Mario-banor är ingenting nytt. Hackare har gjort det i åratal. När det ändå handlar om relativt grundläggande mekanik skulle jag hellre ta Nintendos egna designer än vad som garanterat kommer att bli en massa Asshole Mario-varianter. Och hade jag velat ha Nintendos egna designer så hade jag köpt de senaste fem New Super Mario-spelen, vilket jag inte har gjort.

I övrigt var det nästan tomt på Wii U, vilket är skrämmande. Nästa Skylanders får speciella Bowser- och DK-figurer som fungerar både som Amiibos och Skylanders. Xenoblade Chronicles X visades upp men såg grötigt och opersonligt ut, och jag har helt tappat sugen där. Ett brädspel baserat på Animal Crossing är tämligen ointressant. Yoshi’s Wooly World känns exakt som Kirby’s Epic Yarn fast med en tristare figur. Och så kommer det ett nytt Mario Tennis. Sju Wii U-spel, varav bara ett känns intressant. Ska det vara ett E3?

Det känns inte heller som att man satsar på 3DS. Det visades fler spel men det var mest spinoffs och konstiga varianter. The Legend of Zelda: Triforce Heroes skulle vara spännande om inte grejen med coop-Link har gjorts flera gånger förut. Att Hyrule Warriors konverteras är inte heller hett. Fire Emblem Fates blir nästa stora spel efter Awakening och var väl tillsammans med Star Fox ett av få spel som kändes påkostat. En förvirrad trailer på Shin Megami Tensei x Fire Emblem visades upp, tillsammans med Yokai Watch. Och så en nyhet: Metroid Prime (ja!) Federation Hunters (va?) som är någon sorts chibifierat superblockigt coop-spel (vaaaaaa?) utan Samus (men vad in i självaste helvete?). Det är som om Nintendo medvetet vill jävlas. Efter Microsofts och Sonys konferenser som var fyllda med ”för spelarna”-moment var det här ett slag i ansiktet.

Överallt pushades det för Amiibos som låser upp kostymer och annan skit. Det känns överlag som att Nintendo designar Amiibos först numera och sen försöker skapa spel runtom. Det känns också som att man helt har slutat satsa på Wii U och egentligen också till stor del på 3DS. Är det verkligen mobilsatsningen och kommande NX som tar alla resurser? Hur blir det med det där Zelda-spelet? Visserligen var det här en visning av vad som kommer de närmaste nio månaderna och inte, som i Sonys fall, mestadels grejer från 2016. Mycket av det här kommer vi att kunna spela väldigt snart. Problemet är att jag inte vill det.

Lämna ett svar