Nintendo skippar E3-konferensen

Man kan ju undra vad som händer med Nintendo egentligen. Vinsten rasar, Iwata kommer att degraderas till en position i Nintendo of America, och nu tänker de inte hålla en traditionell mastodontkonferens på E3 i juni. De har också gått ut nyligen och sagt att Wii U har tappat fart, men lovat att nya spel är på väg, som Pikmin 3. I juli.

Egentligen är det inget större problem, PR-mässigt. Nintendo har sina egna regelbundna Nintendo Direct-visningar och har på sistone blivit bättre på att kommunicera mer direkt till fansen. De kommer också att delta på E3 som vanligt, och visa upp nya spel som vilken utgivare som helst. Men jag ser det ändå som en gigantisk prestigeförlust.

Sedan överskådlig tid tillbaka har det varit standard: hårdvarutillverkarna har sina jättevisningar, som sedan granskas och kritiseras in absurdum tills man kommer fram till vem som ”vann” E3. Även större tredjepartsutgivare har börjat vara med, på senare år. Om Nintendo inte är framme och trängs i det här sammanhanget, vad sänder det för signal? Särskilt ett år då två helt nya konsoler ska visas, två konsoler som dessutom representerar en ny generation teknikmässigt, och dessutom kliver in i konkurrens mot en konsol som gått väldigt segt redan från start. Det inger inte förtroende.

Man skulle kunna tolka det som ekonomiskt smart. De miljonerna det kostar att arrangera konferensen kan sparas in, för oavsett vad Nintendo visar (förutom möjligen ett äkta HD-Zelda, men det tror jag dröjer eftersom Wind Waker är på gång) så kommer de att bli överkörda när det gäller uppmärksamhet. Därför kanske det är lika bra att spara de slantarna. Har man ingenting att visa upp så kan man lika gärna låta bli – det gjorde Blizzard nyligen när de inte hade några nya spel till Blizzcon. Men det tolkades också direkt som att de var på fallrepet.

Och Blizzard behöver inte fler än sina pågående spel för att klara sig. Nintendo behöver en hel rad ofantliga jättespel för att få fart på Wii U, om de har tänkt fortsätta med stationära konsoler. Om de inte har nog med spel för att motivera att ha en konferens… hur har de tänkt ta sig ur situationen då?

Lämna ett svar