Nintendos nya konsol blir Switch

Den så kallade NX är äntligen utannonserad, bara fem månader innan den ska släppas i mars 2017. Och ryktena stämmer till stor del. Det handlar om en stationär konsol som kan plockas ur sin dockningsstation. Men det fyndiga är de nya kontrollerna, så kallade Joy-Con, som är pyttesmå dosor med en analogspak och fyra knappar (och axelknappar). De går att sätta ihop med en vanlig form för att fungera som en vanlig handkontroll, men kan också plockas isär och användas som fristående (och krampframkallande) kontroller i flerspelarspel – tänk Wii-kontrollen på tvären. Men de kan också fästas på själva skärmenheten och därmed skapa en riktigt solid bärbar konsol. Som extra alternativ finns också en ny fristående Pro Controller.

nintendo_switch_01

Switch ska använda Tegra, men det återstår att se hur kraftfull den blir. Spelen som har visats upp är mestadels lite fräschare versioner av förra generationen: Splatoon, Zelda, Skyrim och Mario Kart, men ett helt nytt Mario-spel verkar också antyda att den har mer kraft än så.

På utvecklarsidan är det som vanligt en hel drös av bolag som står bakom den. När Frozenbyte står i listan ligger det väl nära till hands att vänta sig ännu en Trine-konvertering vilket kanske inte känns superhett, men om Starbreeze konverterar Brothers vore det liksom perfekt för maskinen. From finns också med, och det är frågan om den klarar Dark Souls III, men all sorts tänkbar bärbar Souls är förstås lockande. Sen finns Atlus, Tecmo-Koei, Capcom och alla andra som kan tänkas komma med spännande nyheter.

Ännu saknas det lilla extra från Nintendo själva för att jag ska vara riktigt hypad. Det är mest ett koncept än så länge – ta med konsolupplevelsen vart som helst. Vitan har ju känts övergiven av allt utom indiespel väldigt länge, så det finns en lockelse med att kunna bära med sig spel som ”nästan” är i paritet med resten av generationen. Då många spel fortfarande inte har gått särskilt långt bortom förra generationen känns det här inte särskilt långt därifrån.

nintendo_switch_02

Det som behövs är några solida Nintendo-spel och gärna några konverteringar jag vill spela bärbart, och gärna lite nytt stöd också. Det här känns mer som en renodlad spelmaskin och inget onödigt tjafs. Jag är försiktigt optimistisk än så länge.

Lämna ett svar