Nördskådisen nummer ett

Nu är det jul och då ska det rotas i gamla spellådor. Bland annat hittade jag mitt gamla exemplar av Lands of Lore, och kände mig tvungen att ta en närmare titt.

Förutom att vara ett briljant rollspel var Lands of Lore också det första spelet där jag noterade att en känd skådespelare var med, nämligen Patrick Stewart. Han spelade Kung Richard och det var ett gott skäl att ha honom på omslaget, även om Richard i sig tillbringade större delen av spelet förhäxad, som jag minns det. Men trots det är introskärmen oförglömlig där Patricks stämma mullrar fram ”Lands of Lore… The Throne of Chaos… these are the voyages of the starship…”. Eller så fortsätter det inte men det skulle mycket väl kunna göra det.

När man tänker efter så finns det väl få skådespelare som så nära förknippats med nörderi i alla dess former. Ursprungligen en teaterskådis som blev känd för massorna (skulle jag tro) som kapten Picard i Star Trek: The Next Generation. Men han har också spelat Gurney i Dune och professor Charles Xavier i X-Men-filmerna, klassiska roller om något. Ian McKellen har ju tydligen en t-shirt där det står, ”ja, jag är Magneto och Gandalf”. Det vore kul om Patrick skaffade en med ”ja, jag är Picard och Xavier”.

Både Picard och Xavier innebär ju också att han har varit med i en himla massa spel, bland annat minns jag ett tidigt äventyrsspel till PC baserat på The Next Generation, där Picard och gänget var digitaliserade i skön SVGA-grafik. Men förutom kung Richard har också Patrick gett oss några riktigt sköna spelroller. Jag minns förstås kejsare Uriel Septim i The Elder Scrolls: Oblivion, som inte heller han blev särskilt långvarig men ändå hann bli en rätt minnesvärd figur. Och desto mer hann han vara med som den inte helt angenäme Zobek i Castlevania: Lords of Shadow, även det ett spel som gjorde en stor grej av att ha med Patrick Stewart.

Egentligen har han inte gjort särskilt många film- och spelroller, om man ser till hur länge han har varit aktiv. Men i gengäld går det knappast att klaga på kvaliteten, och eftersom den här karln verkar ha slutat åldras i samma sekund han tappade håret lär vi få många fler.

Det här inlägget postades i Film, Spel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.