Nostalgitrippen Great Lego Sets

Två nya böcker med Lego-tema har nyligen släppts av DK. Great Lego Sets är ett maffigt paket som visar sig innehålla både en rejäl bok och ett litet men ljuvligt bygge. Boken är en hyllning till några av de bästa och mest minnesvärda Lego-seten genom tiderna, men det är inte en regelrätt topplista utan mer ett representativt urval av hela företagets historia, från 50-talets enkla hus på plastmattor fyllda med leksaksbilar i metall, till nutidens superkomplexa tusenbitsbyggen. Och boken börjar också med en riktigt matig tidlinje där alla stora nyheter presenteras, och en ingående artikel om hur ett modernt set skapas från idéfasen till färdig produkt.

greatlegosets01

Vart och ett av de utvalda seten får en riktigt detaljerad beskrivning, med berättelser om vilket syfte det uppfyllde och speciella anekdoter. Ibland presenteras designern som gjorde setet, och det är en guldgruva för oss riktigt inbitna fans som börjat idolisera konstruktörer som Jamie Berard och Marcos Bessa. Framför allt för de lite äldre seten. Numera visas ju allt upp på Youtube, men jag visste inte att Niels Milan Pedersen var ansvarig för många av min barndoms favoriter som Black Seas Barracuda (”Tigerhajen”) eller att Raphaël Pierre Roger Pretesacque (vilket namn!) skapade både det magnifika Imperial Flagship och förra årets nostalgibomb Benny’s Spaceship, Spaceship, SPACESHIP.

greatlegosets02

Det tenderar förstås att bli en hel del stora, dyra byggen, och de var ju oftast mest minnesvärda. Vem ville inte ha den blåvita rymd-monorailen (som numera betingar priser i tiotusentalsklassen) eller ett av de många riddarslotten? Eller för den delen, de lite nyare Taj Mahal och Ultimate Collectors Series Millennium Falcon, båda med över femtusen bitar? Men samtidigt finns en rad nerslag på små men charmiga skapelser som The Elves’ Treetop Hideout som släpptes i våras, den mangainspirerade Grand Titan från Exo-Force och, trevligt nog, mitt första icke-begagnade set från 1983, Hamburger Stand. Och mellan varven finns tema-uppslag med allt från bilar och fartyg till poserbara actionfigurer och djur, där allt blandas hejvilt.

greatlegosets03

Great Lego Sets är fullsmockad med intressant fakta och tjusiga bilder, och eftersom den täcker in hela historien kan båda unga och gamla Lego-fans hitta minnen i den. Priset är inte heller särskilt farligt för 250 sidor i en stadigt inbunden bok, särskilt med tanke på att man får med ett respektabelt litet bygge, som är en miniatyrversion av det klassiska rymdskeppet från 1979. Klar julklappsvarning på denna bok! Sen kan barnen sitta och bläddra och tjata efter Olivias hus eller Ghostbusters-bilen medan mamma och pappa gråter nostalgiskt över den svarta riddarborgen och den första Lego-flygplatsen, medan mor- och farföräldrarna förvånat känner igen sin barndoms blå tåg.

Det här inlägget postades i Böcker, Prylar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.