Nu svinar EA på som aldrig förr

Det är lustigt. Någon gång 2007-2008 var EA en av spelvärldens bästa utgivare, otroligt nog. På kort tid fick vi Crysis, Rock Band, The Saboteur, Battlefield: Bad Company, Mirror’s Edge, Dead Space och Orange Box via deras fantastiska stall av utvecklare. Det var nästan så att vi glömde att de en gång hade mjölkat ur och sen avlivat Bullfrog och Origin med bultpistol. Med massvis av nya fräscha spelserier kunde man lätt förlåta flera år av usla James Bond-, Lord of the Rings- och Harry Potter-licenser.

Men det tjänade man inga pengar på. Faktum var att Activision gick om med buller och bång och sedan befäste det hela med att köpa ihop sig med Vivendi/Blizzard och helt plötsligt var EA inte längre störst. Vad göra? Ja, licenserna har vi mestadels sluppit. Istället har EA gått över till att ideligen hitta på nya sätt att misshandla sina kunder, i brist på små anrika utvecklare. Till exempel blockerades en spelare från att spela sitt spel helt och hållet – för att han hade blivit bannad från EA:s forum. Nu börjar det bli så att man inte ens lyfter på ögonbrynet när de utannonserar en rea på ett gäng Xbox Live Arcade-spel… utan att påpeka att de kommer att stänga av onlineservrarna för samma spel inom kort. Faktum är att de har en hel sida fullpackad med spel som är på väg eller redan har stängts av. Nu är det mestadels sportspel som jag aldrig skulle ta i med tång ändå, men om jag skulle vilja spela Army of Two, Battle for Middle-Earth eller The Simpsons Game online så är jag alltså rätt rökt.

Och där hittar vi också ett spel som verkar drabbas ännu hårdare. Rock Band till Iphone kommer att stängas av helt i slutet av maj. Här snackar vi alltså om ett spel som spelare har köpt och laddat ner till sin Iphone (det återstår att se om det även gäller Android-versioner men jag skulle tro det) som helt enkelt kommer att sluta fungera. Det vore ju en sak (även om det är surt) om ett MMO stänger ner. Jag skulle också förstå om de slutar ha en öppen butik för nya låtar (men man ska kunna ladda ner det man redan har köpt). Men att stänga av själva spelet är något av det svinigaste jag har hört.

Får man göra så? ”Ska det va så?” som gamle Sverker brukade säga. Faktum är att det får man. Det står klart och tydligt i avtalet som man scrollar förbi och klickar Accept på att man bara har rätt till att använda spelet så länge EA tillåter det. Faktum är att de skulle kunna stänga av tillgången till alla spel du någonsin har laddat ner från dem och du kan inte säga ett knyst. För du klickade på Accept. Du kan prova att stämma dem men frågan är om det skulle hålla någonstans. Den här marknaden är fortfarande vilda västern och lagen är fortfarande långt, långt efter teknikutvecklingen.

Påpekas bör att Harmonix inte har något med beslutet att göra eftersom det helt och hållet är EA Mobile som står bakom spelet. De har också just bekräftat det via sin supportsida:

Can I still play ROCK BAND if I’ve already downloaded it?
The ROCK BAND servers will be live through May 31, 2012. If you have already downloaded the game, you can continue to play until then.

Fritt översatt: tack för pengarna, far åt helvete. Det verkar alltså som att den där utnämningen till USA:s värsta företag ur kundsynpunkt inte var helt missvisande…

En sak är då säker. Jag har då köpt mitt sista EA-spel (inte för att det blev särskilt många) och det är tur att både Valve och Harmonix ger ut saker på egen hand. Synd på Bioware och DICE, men å andra sidan har jag raskt tappat förtroendet för Bioware också på sistone.

Lämna ett svar