Nu utökar jag vapenarsenalen

Idag fick jag äntligen min tanjo, en kortare stav som används till stilen Uchida-ryu Tanjojutsu. Stilen ingår som en del i min traditionella jodoskola, och innebär ett tredje vapen att lära sig hantera. Jag har hållit på ett tag med det, till och från, men nu blir jag mer motiverad att lägga mer tid på det.

Där jodo eller jojutsu är en regelrätt kampstil som användes av samurajer ända från 1600-talet är tanjojutsu en modernare uppfinning. Den skapades i slutet av 1800-talet av samurajen Uchida Ryogoro, som liksom andra samurajer efter shogunatets fall inte längre fick bära svärd. Europeiska seder importerades snabbt, inklusive vår typiska promenadkäpp. Uchida bemästrade jodo, och applicerade teknikerna på den kortare käppen i ett självförsvarssyfte.

Liksom i jodo försvarar man sig mot en anfallare med svärd, men man utnyttjar friheten med att kunna använda vapnet i en hand genom att slå eller greppa med den andra. Teknikerna blir ofta mer riskabla, och det är väl troligen därför man börjar med tanjo efter att ha tränat ett tag.

Hittills har jag bara hyfsad koll på de första fem kata, som visas under de första två minuterna i den här videon av Donn Draeger (en legend inom kampsportsvärlden, inklusive jodo) och Kaminoda Tsunemori, en av de högsta mästarna i jodo.

Det här inlägget postades i Jodo. Bokmärk permalänken.

Ett svar till Nu utökar jag vapenarsenalen

  1. Fredrik Häll skriver:

    Sweet!

    Här är ett klipp från en Japansk grupp, filmat av en god vän till mig:
    http://www.youtube.com/watch?v=I0GDeMoRgdM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.