Ny info om Street Fighter V

Capcom har haft en uppvisning av Street Fighter V på Evo 2015, och här är nyheterna:

* Spelet kommer att ha 16 figurer från start, varav fyra nya.
* Du kommer bara att behöva startskivan genom hela spelets livstid, och allt nytt material (figurer, osv) kommer att gå att låsa upp gratis eller köpa loss. Hur detta ska balanseras tänker Capcom avgöra efter betatestning.
* Tanken är att V-triggers ska göra figurerna mer unika och personliga.
* En helt ny karaktär har presenterats: Necalli. Han är en brutal närstridskämpe med långa dreadlocks och ansiktsmålningar som använder Wolverine-liknande kloattacker (utan att ha några faktiska långa klor) och tydligen flera olika kast. Han har även lite vibbar av både Abel och Viper, och förstås en aning Gill.

Låt mig börja med att konstatera att 16 figurer känns väldigt lite. Vi är alltså tillbaka på Super Street Fighter II-nivå och det är väldigt många som skulle behöva få plats. Men i gengäld verkar ju Capcom vilja göra dem mer unika och några av tidernas bästa fightingspel har haft rosters i den storleksordningen (Samurai Shodown II, Soul Calibur, Darkstalkers 3 mm). Med lite färre figurer så hinner man också lägga mer tid på alla, istället för att ha massvis som man i praktiken aldrig rör.

Jag är inte helt säker på hur jag uppskattar betalningsupplägget. Det kan bli en tom gest. Seriösa SF-fans kommer att vilja ha figurer omedelbart för att börja öva med dem, så de kommer att betala. De som spelar mindre (och jag tillhör i praktiken troligen den skaran) lär inte låsa upp något i första taget, och kommer att få betala i vilket fall som helst. Den gruppen som kan dra fördel av det här är troligen den marknad som Capcom siktar på för att växa: spelare som bara har en PC i fattigare länder. De får en chans att hänga med utan att behöva betala, vilket i och för sig är en sjysst tanke. Hela grejen innebär också att spelarbasen aldrig kommer att splittras, så det kommer alltid att vara folk att spela mot.

Necalli då. Hmmm. Nya Zeeland-ryktena visade sig helt felaktiga. Inspirationen är snarare en mer mänsklig Blanka, fast med helt annan spelstil. Hans frisyr är minst sagt galen, särskilt när han (bokstavligen) går Super Saiyajin. Spelstilen är inte spontant något jag brukar använda. Hur som helst varken bevisar eller motbevisar han den läckta listan eftersom han skulle kunna vara den fjärde nya figuren. Rent teoretiskt kan ju också Capcom ha valt att pusha fram honom just för att inte bekräfta något med ett namn som Laura.

streetfighter_necalli_artwork

1 tanke kring ”Ny info om Street Fighter V

  1. Erik Malm

    Nekalli påminner mig om Rila/Sandra från Breakers/Breaker’s Revenge… och vadan denna bläckfisktrend (se även: Yoshimitsu i Tekken 7)?

    Hade gärna sett en annan fördelning mellan gamla och nya karaktärer, men om Nekalli (och alla IV-nykomlingar förutom Hakan och Juli) är representativa för Capcoms nuvarande kreativitets/smaknivå så går vi kanske inte miste om särskilt mycket….

Lämna ett svar