Oändliga Transformers-kopior

Det pågår en liten storm i ett vattenglas på Transformers-forumet TFW2005 efter att Hasbro, ägaren av Transformers, har gått ut med att man inte kommer att tillåta produkter som inkräktar på deras upphovsrätt på den officiella mässan Botcon. Det största problemet är möjligen att man är lite otydlig och inte preciserar sig. Men frågan är om det överhuvudtaget är möjligt.

De inkräktande produkterna är nämligen omöjliga att ens räkna upp längre. För några år sedan var det enstaka händiga kineser (oftast) som åtgärdade brister i officiella produkter genom små smarta (och svindyra) tillbehör. Tyckte du att din Predaking var lite stel och opersonlig kunde du köpa till nya leder och större vapen och större vingar för sisådär 20 dollar styck och vips kunde du ha en mycket coolare figur. Det kändes lite som lurendrejeri, men å andra sidan handlade det om enormt små upplagor och man kan inte direkt hävda att ”en hand som ser ut som Predakings och råkar gå att koppla på längst ner på Divebomb” är ett intrång på upphovsrätten.

Idag är det något helt annat. Jag går in på en populär Transformers-försäljare och kikar på ”tredjepartsprodukter”, och får fram 951 exempel. Mest populära är stora, lyxiga figurer i 100-200-dollarsklassen, framför allt av fanfavoriter som Dinobots och Predacons. Jag letar runt lite och hittar åtminstone fyra varianter av Snarl, i olika detaljrikedom och funktionalitet (en kan kombineras med övriga icke-Dinobots till en jättefigur – en funktion som fans har dreglat över i åratal). Alla heter något annat, men det är förstås Snarl. En robotstegosaurus med silverkropp och guldhuvud som förvandlas till en robot med röd överkropp, ryggplåtarna fördelade över rygg och framsidan av benen, guldsvansen delad bakom axlarna … det krävs inte direkt en expert för att se likheterna.

notsnarl

Vissa av fansen hävdar att det här är helt okej, av flera märkliga orsaker. Det kan vara att Hasbro/Takara inte tillverkar de här figurerna. Och visst, det finns en poäng. Tredjepartstillverkarna ger sig inte på Optimus Prime, Bumblebee eller Starscream. Det är figurer som släpps om och om igen i ordinarie serier och som existerar som Masterpiece-utgåvor. Men orsaken är väl dels att konkurrensen blir svår, och att Hasbro skulle vara mer benägna till juridisk strid om någon ger sig på deras flaggskeppsfigurer. Istället är det combiners (med Predacons och Constructicons i spetsen men även praktiskt taget alla andra), udda figurer i allmänhet (särskilt tjejrobotar) och så en del figurer som Hasbro har svårt eller omöjligt att motivera till sin huvudmålgrupp (barnen, ni minns) som Megatron eller Shockwave i pistolform, eller Soundwave eller Blaster i bergsprängarform.

Och man kan väl ha en poäng i att det är synd att Hasbro inte kan täcka upp hela sitt utbud av eftertraktade figurer med välgjorda nyutgåvor. Det finns hundratals Transformers och varenda en har någon gång blivit någons första leksak och därmed den mest älskade. Men släpper man tre-fyra figurer på ett år i den kvalitetsklassen måste Hasbro/Takara sikta på relativt säkra kort. Det går inte att förvänta sig en Masterpiece Blot eller en Masterpiece Cloudburst. Även om man fortsätter i tio-tjugo år kommer de snarare att återvända till nyversioner av Optimus Prime och Starscream med jämna mellanrum. Publiken för figurerna är helt enkelt för liten för massproduktion.

Det innebär däremot inte att det är fritt fram att stjäla figuren och tillverka en egen. Oavsett hur obskyr den är och hur bra kvalitet man åstadkommer – för tredjepartstillverkarna har i mångt och mycket kommit ifatt Takara i design och detaljrikedom. Och när man inte säljer officiella produkter går det att fuska med annat. Då målgruppen är vuxna går det att ha förvandlingar som är ohyggligt komplexa och bygger på pyttesmå bitar som lätt går sönder. Det går att ha bristande kvalitetskontroll och låta återförsäljarna sköta reklamationer. Och så, framför allt, slipper man lägga trettio år på att bygga upp ett varumärke och älskade karaktärer.

För att återgå till ursprungsfrågan: visst, det är fullt resonabelt att klaga på att figur X inte finns officiellt, även om Hasbro/Takara matar ut nyversioner av klassiska figurer i massor, i både konsumentserier som Generations och nu Combiner Wars, och i Masterpiece-utgåvor. Men det är fullständigt rimligt för Hasbro att inte vilja släppa in Expressway (en blå bil som inte alls är Freeway), Invisible (en blåvit Formel 1-bil med ”Gitanes”-loggor som absolut inte råkar se ut som Mirage) eller Whirlwind (en grå-turkos helikopter som blir armen på Warbotron som förstås inte har något som helst att göra med Vortex i Combaticons).

Lämna ett svar