På Pokemon-safari

Den senaste veckan tillbringade jag på resande fot och Pokemon Go var förstås närvarande större delen av tiden. Ska man ändå vara ute och promenera skadar det inte att samla äggkläckningskilometer och ha möjlighet att springa på nya spännande monster att fånga. Några observationer har jag lyckats göra.

* Att fånga Pokemon utan att promenera varierar ordentligt mellan olika transportsätt. Åker man buss eller spårvagn är det inga större problem. De tenderar att passera många viktiga hållpunkter, och så länge man inte åker på motorvägar brukar hastigheten vara tillräcklig för att man ska kunna fånga Pokemon i förbifarten. Ett tips är att placera kameran så man ser bakom figuren. Det går också att ta Pokestops på vägen, men det gäller att passa på när de är som närmast. Gym går däremot inte – man måste stanna i närheten för att hålla sig kvar i matchen.

Snabbare resesätt är däremot sämre. Tunnelbanan i Stockholm fungerar bra på de sträckor där den går ovan jord. Grön linje västerut bjöd på massor av nya Pokemon för mig. På tåget har GPS:en väldigt svårt att hinna med, så det är egentligen bara stationerna där man kan hinna se något. Och det går förstås inte på flyget på grund av flight mode. Jag hade dock hoppats på själva flygplatserna, och det brukar visserligen finnas gym lite här och där. Men inne på flygplatserna har GPS:en väldigt svårt, så jag kunde inte göra något vettigt medan jag väntade.

* Jag kan också rapportera stora skillnader på städerna. Det finns någon algoritm som väljer ut Pokemon utifrån omgivningen, och det märks. I Göteborg promenerade jag i Majorna och längs kajen där, och hittade tonvis med Goldeen och Magikarp (som jag i princip inte hittat tidigare). Andra vattenmonster som Krabby/Kingler och Staryu dök också upp. I Örebro var det ingen särskild som dominerade, men så var jag inte där särskilt länge. Jag kan dock rekommendera Nikolaikyrkan vid Stortorget, där det finns tre Pokestops i triangel som oftast är betade. I Stockholm fanns överlag massor av helt nya (för mig) som poppade upp: Charmander, Machop, Growlithe, Hitmonlee, Diglett, Ponyta och Doduo. Runt tåglinjerna var det också extremt vanligt med Voltorb/Electrode och Magnemite/Magneton.

pokemon_go_örebro

I Östersund är utbudet helt klart mindre varierat, men en sak är då säker (och nu höjer jag säkert stadens turisttillströmning): det finns väldigt gott om Eevee här. Jag såg inte en enda på en vecka på annan ort, men idag åkte jag på ett ärende in till stan och på cirka en timme hittade jag fem stycken (plus två Sandshrew som jag inte har sett förut), varav en som numera är en Jolteon. Eevee verkar trivas i skogsmiljö och dök upp längs en del gångstigar, men också inne i stan.

Den senaste uppdateringen tog visserligen bort en del sökfunktioner, men jag tycker överlag att det är en förbättring. Spelet flyter generellt på snabbare och man slipper bläddra längst ner för att överföra en Pokemon till professorn. Jag uppskattar också att man blockerade Pokevision och liknande funktioner. Jag ser ingen poäng med att ta reda på exakt var Pokemon dyker upp. Jag vill hellre lägga på minnet var de finns, och utforska för att hitta nya smultronställen. Jag tar gärna promenader för att se vad jag hittar. Det är lite som i World of Warcraft – det är liksom inte kul när allt finns utpekat på en karta, utan bättre när man får lokalisera saker själv och lista ut bättre rutter. Men det är kanske bara jag.

Lämna ett svar