Panik över moralpaniken

Det cirkulerar ännu ett litet frö till moralpanik på Facebook. Nu har någon upptäckt Grand Theft Auto V, och ska förstås påpeka hur förkastligt det är. ”GTA 5 bygger på våld och sex”. Man kan mörda, råna, köpa strippor (och följa dem hem för sex, vilket dock visas med lite stönanden medan kameran stannar utomhus, vilket är ungefär lika mycket sex som i Titanic) samt mörda desamma (vilket däremot inte förekommer i Titanic). Senare i spelet finns också mycket riktigt ett uppdrag där man ska tortera folk, och dit har jag inte kommit eftersom jag tröttnade innan dess (och inte var särskilt motiverad till att ta mig dit heller).

Nu riktar sig den här informationen till föräldrar till tolvåringar, och där har vi faktiskt en poäng. Tolvåringar ska absolut inte spela Grand Theft Auto V, eller Call of Duty, eller något annat spel där man kan mörda folk på utstuderat brutala sätt. Men diskussionen som följer är alltid lika tröttsam. ”Vem vill överhuvudtaget spela något sådant?” ”De här spelen borde förbjudas”. Och så vidare.

Till att börja med bygger hela diskussionen på en fullständig brist på koll på hur spel i allmänhet och Grand Theft Auto i synnerhet faktiskt fungerar. Många verkar tro att det är som Super Mario. ”Bana 1-1, här ska du tortera en gammal tant. Sen ska du ha sex med en strippa på bana 1-2. Mörda henne så får du high score.” Det funkar inte så. Grand Theft Auto är inget annat än en gangsterfilm i spelform, samtidigt som det är en öppen värld där man kan göra lite vad man vill. Man kan ägna timtals åt spelet utan att en strippa dör. Rent konkret lönar det sig mer att spela tennis (i spelet) än att ha ihjäl folk, men jag har fortfarande inte sett någon anklaga Grand Theft Auto för att locka ungdomar till att bli tennisproffs.

Och när folk förskräckt undrar vem som vill se sånt här, så utgår jag helt och hållet från att personen i fråga själv aldrig ser på Breaking Bad, Dexter, Hannibal-filmerna, Saw, Weeds, Prison Break eller någon annan serie där sjuka och/eller kriminella personer ägnar sig åt våld, droger och/eller sex. Och jag kan aldrig tänka mig att personen är en av de nittio miljoner människor som har köpt Fifty Shades of Grey, som utklassar Grand Theft Auto både när det gäller antalet sexscener och sålda exemplar. Jag utgår också från att få föräldrar låter ungarna titta på Saw. Så varför får era tolvåriga spolingar spela Grand Theft Auto?

Det är lätt att bli defensiv när folk helt utan koll fördömer vad som ändå är en av de största företrädarna för spelgenren, och egentligen är det väl synd att det är just Grand Theft Auto som är störst. Jag hade gärna sett Portal 2, Persona 4 eller Brothers på den platsen, eller något av många andra spel som är betydligt mer rumsrena. Men den här gamla slitna moralpaniken, kan vi inte sluta upp med den snart? Det är nämligen betydligt mer dubbelmoralpanik numera.

1 tanke kring ”Panik över moralpaniken

  1. Erik Malm

    Word up. Och nog är det smått beklämmande att tortyrporr blivit mainstream och att sociopater spelar huvudrollen i sisådär 72 procent av tv-tablån.

Lämna ett svar