Perfektion i skala 1/25

Jag nämnde tidigare att Jarrod på TFW2005 höll på med en egen Masterpiece-version av Prowl. Definitionen av Masterpiece Transformers är ju generellt att de är extremt detaljerade och trogna originaldesignen både som fordon och robot. Hasbro/Takara tillverkar ju såna här men det hindrar inte fans från att bygga egna varianter. Ofta är begreppet ”Masterpiece” väldigt utslitet och kan beteckna nästan vilken figur som helst som är hyfsat välmålad och hyfsat stor. Men här kan vi snacka om att den uppfyller kraven med råge.

Jarrods Prowl är byggd på ett modellkit av Datsun 280Z i skala 1/25 och en Gundam-modell, men det allra mesta är helt handgjort. Faktum är att han använder samma verktyg och material som mig, vilket inte gör prestationsångesten bättre. Allt förutom karossen och grundläggande struktur inuti armarna, höfterna och benen är alltså utskuret och anpassat för att kunna vecklas ihop. Men det räcker inte med att han har gjort en förstorad version av originalfiguren. Nä, han har verkligen uppnått Masterpiece-nivå genom att fylla ut luckor och täppa igen hål som uppstår i förvandlingen. Det fula glappet baktill på fötterna? En flik fälls ut från under bilen och täcker för. Den öppna ryggen där allt ska fällas förbi? Den täcks igen av delar från både höft och inuti motorhuven, inklusive att den överblivna luckan i motorhuven får plats inuti ryggen. Även huvudet är handbyggt, trots att det finns ett fullt acceptabelt huvud i samma skala från Alternator-versionen.

Som om inte det vore nog är förstås figuren detaljerat målad, har kromdetaljer och alla dekaler. Och till råga på allt har han byggt tre exemplar, var och en målad utifrån kundens önskemål. För alla tre är redan sålda, till folk med betydligt mer pengar än mig. Jag är ruggigt avundsjuk.

Massvis av bilder på den kompletta figuren hittar du här. Det finns också en tråd med detaljerade steg-för-steg-instruktioner. Bara att sätta igång alltså?

Lämna ett svar