Pervostation 4

I Japan har det länge funnits en typ av spel som ogenerat vänder sig till otakus, Japans aningen mer extrema nördar. Det är inget nytt (som jag skrev tidigare var Koeis första spel en datingsimulator), men det känns som att det har blivit mer på sistone. Åtminstone från Japan. Kanske beror det på att de ordinarie spelutvecklarna har dragit ner på takten så mycket, så i jämförelse hör man mer om de här spelen: pervospelen.

Jag säger inte sexspel, för det är en ganska distinkt skillnad. Konsoler har ganska strikta censurregler, och det är väldigt svårt att släppa något som faktiskt är helnaket. Det komiska i sammanhanget är att sex förekommer mer i västerländska spel. Se bara på Grand Theft Auto eller God of War eller för den delen Heavy Rain eller Dragon Age. Ingen skulle visserligen kalla dem sexspel, men vill man ha lite bröstvårtor är det i de spelen man ska leta. Men ändå är det Japan som har pervostämpeln.

Men det är inte så konstigt. Till skillnad från någon mellansekvens som ska stärka Kratos oövervinnerliga maskulinitet tenderar de här spelen att vara skamlöst fyllda med lättklädda tjejer. Tidigare tenderade de att hamna på de udda formaten av någon anledning. Saturn, PSP och Vita har oproportionerligt många, men det kanske återigen beror på att det finns mindre konkurrens. Numera kommer spelen på både Vita och Playstation 4, kanske för att Playstation 4 är det enda egentliga konsolformatet (Nintendo skulle troligen aldrig tillåta de här spelen). Men den stora skillnaden är att fler och fler även släpps utanför Japan.

Låt oss ta en titt på några av dem.

Senran Kagura: Estival Versus
senrankagura
Det här är troligen det mest spelmässigt komplexa i den här listan, men också ett av de mest perviga. Serien har pågått ett tag men har nu konverterats upp till Playstation 4, och släpptes i Europa i mars. Spelmässigt är det av samma typ som Dynasty Warriors och har massvis av karaktärer, som allihop har en komplicerad anledning att slåss mot andra ninjatjejer och ha sönder deras kläder. Att spela det seriöst är väl ungefär som det klassiska ”att läsa Playboy för artiklarna”, men det finns åtminstone en poäng med det hela.

Gal Gun: Double Peace
galgun
Desto knepigare är det att förklara för släkt och vänner varför man spelar Gal Gun. Förutsättningarna är följande: en lömsk ängel har gjort huvudpersonen oemotståndlig för tjejer, som därför bokstavligen kastar sig över honom. För att värja sig måste han därför springa runt i skolan i ett Virtua Cop-liknande perspektiv och skjuta tjejerna med en feromonpistol så att de … överväldigas. Jo. Släpps i sommar i USA, oklart om det kommer hit.

Onechanbara Z2: Chaos
onechanbara
De här spelen har släppts tidigare i väst och är väl i teorin lite mer västvänliga genom att bjuda på lite mindre anime och mycket mer blod. Fast med tanke på att huvudpersonerna är (mestadels) klädda i bikinis medan de mördar zombies är det fortfarande rätt pervigt, för att inte tala om vilka extrakostymer som finns.

Dead or Alive Xtreme 3
doax3
Det här efterlängtade spelet har släppts i Japan nu, men tack vare Marie Rose lär det som bekant inte komma hit. Även om det också släpps på Vita så är det fenomenalt rent tekniskt på Playstation 4, och objektivt har det några av de mest realistiska kropparna någonsin (vilket behövs, med tanke på hur mycket man ser av dem). Och det finns ju en del spelmoment i volleyboll och rumpbrottning och liknande, för att inte tala om datinginslagen. Men alltså, det behövs bara en Youtube-sökning (helst inte på jobbet!) för att bekräfta att detta handlar om att beundra virtuella kurvor. Allt annat är en ursäkt.

Akiba’s Trip: Undead & Undressed
akibastrip
Det här lite märkliga spelet släpptes först till PSP men fick en uppföljare till Vita och Playstation 4. Det går ut på att vandra runt i Akihabara, det kända elektronik- och pryldistriktet i Tokyo, och avslöja vampyrer. Hur avslöjar man en vampyr? Jo, slå dem tills deras kläder går sönder. Nämnde jag att vampyrerna är tjejer? Fast visst, i den här versionen finns det även killar, och spelet är i allmänhet mer av en parodi på hela grejen. En stor nackdel är dock att spelet inte var särskilt tekniskt avancerat ens på Vita, och det ser rätt bedrövligt ut i uppskalat format. Men visst, vill du besöka Akihabara är det ett mycket billigare alternativ än en flygbiljett.

Man kan ju också konstatera att det finns en nackdel med de här spelen. Det går ju inte att radera troféer, och Playstation 4 är ju väldigt hjälpsam när det gäller att berätta för alla vänner vad du spelar …

Det här inlägget postades i Playstation 4, Spel och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.