Pewdiepie tjänar miljoner

Det går bra för Sveriges främsta Youtube-fenomen Pewdiepie. Han tjänade under 2014 63 miljoner kronor, vilket är mer än en fördubbling från året innan. Han bor numera i England så det kanske inte längre är skattepengar som kommer resten av oss till gagn, men det är onekligen en imponerande bedrift. Jag har aldrig personligen kikat igenom hans videor och jag har förstått att jag inte är målgruppen, men det behövs onekligen en del talang, tur och drivkraft för att bli så gigantiskt framgångsrik.

Istället kikar jag på andra Youtube- och Twitch-streamare, framför allt Dark Souls-relaterade sådana. Och det är egentligen inte så konstigt att det tjänas pengar. Är man riktigt skicklig och karismatisk så är det kul att titta på. Jag brukar slötitta på Lobos Jr som fokuserar på olika utmaningar i Dark Souls-spelen och andra hardcorespel som ofta är i min smak. Dels tjänar han säkerligen en hel del på reklam och så får han konstanta donationer och prenumerationer från folk som trivs i chatkanalen. Oftast några dollar här och där, ibland någon som ger bort en hundring på en gång, och det drar ihop. Vissa streamare blir ju ohyggligt påfrestande med att tigga pengar men Lobos tackar och är glad över varje, och gör inget större tjafs runt det. Lägger man ihop det med otroligt skickligt spelande och en sympatisk karaktär så är det rätt avslappnande att slösa någon timme på här och där.

Jag kollar också på EpicNameBro, VaatiVidya och AGermanSpy, som allihop gör mer redigerade Youtube-videor, även de fokuserade på Dark Souls, där de analyserar och spekulerar med väldigt bra koll. Sen har vi också Kay, en oerhört analytisk och intelligent dam som började spela Dark Souls och sedan har gett sig på andra smarta spel. Hon är trevlig att lyssna på just eftersom hon har ett väldigt metodiskt tillvägagångssätt att utforska spel, som visar hur mycket man missar i normala fall. Nästan raka motsatsen är Jeff Green, en äldre speljournalistveteran vars humor och personlighet står för det mesta av underhållningen tillsammans med hans stundtals oförmåga att lära av sina misstag.

Det jag vill ha sagt är att jag förstår och respekterar Pewdiepies framgångar även om jag är helt ointresserad av det han gör. Det är också fascinerande att det går att göra en karriär av att bara spela spel, utan någon ambition att skapa eller beskriva dem. Det hade varit ett tungt argument för sisådär tjugofem år sedan. ”Stäng av Nintendot och gör något vettigt av ditt liv!” ”Men mamma, jag förbereder en karriär som kommer att ge mig 37 miljoner fans.”

Och apropå det kan man tycka att Pewdiepie tjänar enormt lite per anhängare. Om man ska envisas med någon sorts avundsjuk indignation kanske man snarare ska fråga sig hur mycket Youtube tjänar på honom?

Okej, jag klarade tio sekunder, hur länge klarar du?

En tanke kring ”Pewdiepie tjänar miljoner

  1. Erik Malm

    Jag orkade två minuter.

    När jag och Natalia såg hans Goat Simulator-video påmindes hon om en rolig Rocky-stripp där Rocky och Mange (Martin Johansson från LEVEL/Super Play) befinner sig i Japan. De träffar en amerikansk vän som är mörkhyad, och Mange försöker imponera genom att infoga svordomar och stereotypt ”hip hop/ghetto”-språk i varenda mening. Vännen frågar om alla i Sverige talar engelska på detta sätt, varpå Mange (som tolkar kommentaren som uppskattande) svarar ungefär ”Yeah, fo’ sho’, nigga! We learn that shit since the fourth grade (-). It’s fucking, like… shit!”

Lämna ett svar