Playstation 4K är verklighet

Okej, så den omryktade uppgraderade Playstation 4:n verkar bli av. Trovärdiga rykten beskriver en ny konsol som kommer att ha samma utgångspris som originalet men ha en processor som är dubbelt så kraftfull, och dessutom ha en blurayspelare som klarar av 4K-upplösning. Vissa spel ska kunna utnyttja den högre prestandan inklusive GT Sport, Eve Valkyrie, God of War 4 och Deep Down. Däremot kommer den inte per automatik att spela äldre spel bättre om de inte patchas.

Redan där låter det som en riktigt dålig idé. Playstation 4 leder konsolbranschen just nu. Den har sålt nästan 40 miljoner exemplar. Varför då splittra spelarbasen med en bättre version? De kommer bara att göra någon förbannad. Antingen är ett spel optimerat för 4K (och då pratar jag om konsolen och inte upplösningen – dubbel prestanda räcker inte för att köra spel i 4K-upplösning), men fungerar märkbart sämre på originalet så att 4-ägare blir förbannade. Eller så fungerar spelet utmärkt på 4 utan några egentliga förbättringar, så att 4K-ägare blir förbannade. Det enda man åstadkommer är någon sorts klassindelning som per definition inte kommer överens. Är Sony så besvikna på sina konkurrenter att de måste starta ett inbördeskonsolkrig?

Den andra anledningen till att det låter som en dålig idé är timingen. För mindre än en månad sedan gick man ut Playstation VR på allvar. ”Hoppa in i VR-världen på allvar! Den kostar bara 4000 och du behöver inte köpa en ny dyr dator.” Nu säger man, underförstått, att Playstation 4 egentligen inte duger för VR och att du måste köpa 4K för ytterligare 4000 kronor för att det ska bli något vettigt av det hela. Och inte nog med att VR blir dyrare än väntat, det tar också vinden ur seglen för VR rent ekonomiskt. Playstation-fans som tänkte köpa den i höst måste nu fråga sig om de har råd med båda, om 4K släpps som planerat tidigt 2017. Annars måste man välja, och då är valet: den här nya, spännande men oprövade tekniken, eller att kunna spela nya spel i 60 fps istället för 30 fps? Varför överhuvudtaget ställa folk inför den frågan? I höst borde allt gälla Playstation VR, punkt slut!

Efter att i stort sett ha skött allting bra den här generationen, förutom att få ut sina egna storspel, tycker jag att det här är Sonys första stora snedsteg. Vi har härdat ut i ett par år med halvdana titlar och uppgraderingar i hoppet om att de riktigt efterlängtade spelen – The Last Guardian, Gran Turismo 7 – ska dyka upp snart. Och så verkar det helt plötsligt som att Playstation 4 inte var ett bra köp, att man skulle ha väntat på den riktiga konsolen. Då känner man sig lurad, och det är absolut inget bra sätt att göra sina kunder nöjda. Att floppen Wii U läggs ner och överges för NX är inte konstigt, snarare klokt. Men det här ska ju som sagt föreställa marknadsledaren?

Lämna ett svar