Playstation Store äntligen tillbaka… i veckan… kanske?

Idag var slutdatumet som Sony tidigare har sagt att hela Playstation Network ska vara återställt och igång. Så blir det inte. Men de har åtminstone fått ut en pressrelease som hävdar att hela tjänsten inklusive Playstation Store ska fungera innan slutet av veckan. Det tror jag när jag ser det. Hela det här haveriet har pågått så länge att jag inte ens orkar skratta åt eländet.

Sen börjar den långa processen att få ut allt innehåll som skulle ha släppts under halva april och hela maj. Jag vill inte ens föreställa mig hur det är för små utvecklare som satsat allt på att ha ett spel klart och så blir hela förtjänsten inlåst på det här sättet. Capcom hävdade för länge sedan att det kostade dem stora belopp, och de har visserligen mer material att sälja men också större marginaler. De mindre utvecklarna lär kräva en rejäl kompensation och ett förtroendeingivande löfte att det inte händer igen för att inte överge PSN. Nu när allt ska börja släppas kommer många kvalitetstitlar som hade kunna dominera listorna att försvinna i mängden. Jag tänker till exempel på Outland som hade förtjänat en klart bättre start.

Ett orosmoln är ju också om Sony faktiskt har förbättrat sin säkerhet tillräckligt. Bara det faktum att PSN är igång och rullar på är ett rött skynke för hackerfolket. Det var troligen ordentligt med cred för de som lyckades sänka Sony första gången – den som lyckas igen kommer att bli en legend. Och, förhoppningsvis, stämd och fängslad så det står härliga till. Ett jäkla otyg det där. Men hur som helst, nu när shoppen ska komma igång igen och sedan om en dryg vecka när E3 börjar är förmodligen de allra mest riskfyllda tidpunkterna då Sony absolut inte får bli hackade. Lyckas de överleva den stormen så måste systemet mer eller mindre vara i Pentagon-klass. Lyckas de inte… ja, då är frågan om de har någon chans i branschen framöver.

Lämna ett svar